“Jadalne kwiaty” Małgorzaty Kalemby-Drożdż, czyli piękno na talerzu

Autorka “Pysznych chwastów” i “Słodkiego sposobu na alergię” wraca z nową książką. Małgorzata Kalemba-Drożdż tym razem zaprasza do poznania smaku jadalnych kwiatów i dzikich roślin.

“Jadalne kwiaty” to wyjątkowa książka kucharska. Próżno szukać w niej typowych przepisów i rozwiązań. Nie ma tu również miejsca na nudę. Autorka za jej pomocą zaprasza do świata pełnego koloru, smaku i zapachu.

W przedmowie Małgorzata Kalemba-Drożdż pisze:

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Niniejsza publikacja to przewodnik botaniczny po 130 gatunkach roślin o jadalnych kwiatach i książka kucharska zarazem. Prezentowane przepisy służą jako ilustracja zastosowania i dobierania kwiatów do potraw. W większości są to dania bardzo proste, łatwe do przygotowania bez specjalistycznych sprzętów lub wyjątkowych umiejętności.

I dodaje:

(…) Jedzenie kwiatów to świetna zabawa, a jednocześnie prosty sposób na zadziwienie gości, a nawet zachęcenie niejadków do odkrywania nowych smaków.

Małgorzata Kalemba-Drożdż o kwiatach

Jedzenie kwiatów nie jest w Polsce popularne. Rośliny te traktujemy jak dekorację, po którą coraz częściej sięgamy w trakcie przygotowywania deserów, zwłaszcza ciast i tortów. Same kwiaty nie są jednak konsumowane, a jedynie odkładane na bok. Czujemy przed nimi swego rodzaju respekt. Obawiamy się także, czy dana roślina nam nie zaszkodzi. I dlatego też Małgorzata Kalemba-Drożdż zdecydowała się poprzedzić przepisy obszernym wstępem. Znajdziemy w nim informacje podstawowe, np. czym są kwiaty, jak również dowiemy się, w jaki sposób rozpoznawać jadalne rośliny. Autorka radzi ponadto, jak zbierać jadalne kwiaty i skąd je pozyskiwać. Porusza również temat wartości odżywczej roślin ozdobnych. Wszystkie informacje obudowane zostały obszerną bibliografią.

Walorem książki jest jej przejrzystość. Wszystkie przepisy, a jest ich w książce aż 178, są bardzo dokładnie opracowane. Małgorzata Kalemba-Drożdż zadbała też o opracowanie tabeli kwitnienia oraz zestawienia propozycji zastosowania kwiatów.

Deser malwowo-motylkowy, chłodnik z gladiolą, sajgonki z niecierpkiem, a może pudding chia z morelą i przetacznikiem? Propozycji jest całe mnóstwo. Każdy przepis poprzedzony jest krótką charakterystyką danej rośliny, gdzie autorka dokładnie opisuje jej wygląd oraz walory odżywcze. To w pewien sposób przybliża omawianą publikację do swego rodzaju atlasu roślin jadalnych. A zatem każdy znajdzie tu coś dla siebie.

5 powodów, dla których warto kupić książkę “Jadalne kwiaty”

  1. W książce znajduje się blisko 180 przepisów na dania skomponowane przy udziale kwiatów.
  2. Publikacja jest niezwykle kolorowa, a zdjęcia ułatwiają rozpoznanie kwiatów.
  3. Małgorzata Kalemba-Drożdż podpowiada, jakich kwiatów należy unikać, a jakie są całkowicie bezpieczne oraz jak je zbierać i przechowywać. 
  4. Książka jest świetna dla wszystkich, którzy dopiero poznają smak jadalnych kwiatów. Moc inspiracji znajdą w niej również prawdziwi profesjonaliści.
  5. Umieszczone na końcu książki tabele oraz źródła bibliograficzne ułatwiają zdobycie większej wiedzy na temat jadalnych kwiatów.

Brak postów do wyświetlenia