Domowy wyrób konserw? To da się zrobić

Wytwarzając samodzielnie konserwy i przetwory mamy pełną kontrolę nie tylko nad ich smakiem stosowanymi surowcami oraz dodatkami. Do takiego hobby warto się jednak przygotować, zwłaszcza jeżeli chcemy w domu przygotowywać konserwy mięsne.

W książce “Wyrób konserw w słoikach i puszkach”,Krzysztof Leśniewski, zebrał, przetestował i opracował receptury wykorzystywane m.in. w epoce PRL-u, podczas wojen światowych (a nawet w XIX wieku).

Receptury wzbogacił rozbudowanym wstępem, w którym zawarł niezbędne informacje teoretyczne oraz rozwiązania najczęściej pojawiających się w trakcie domowego wyrobu konserw problemów.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Konserwa w słoiku, czy w puszce? Ty decydujesz

Wszystkie przepisy opracowane są w taki sposób, aby dało się je wykorzystać zarówno gdy pakujemy konserwę w puszkę, czy też w szklany słoik. Autor przeanalizowal też plusy i minusy obu rozwiązań.

Domowy wyrób konserw. Dlaczego warto spróbować?

  • Dania przygotujesz z łatwo dostępnych składników, które kupisz w pobliskim sklepie lub na targu.
  • Dzięki domowemu przetwórstwu ograniczysz marnowanie żywności.
  • Zaoszczędzisz też czas. Zamknięte w słoikach potrawy mogą stać w spiżarni. Sięgniesz po nie, gdy zabraknie Ci czasu na gotowanie lub w domu zjawią się niespodziewani goście.
  • Ugotujesz zdrowo. Domowe przetwory to alternatywa dla gotowych produktów.
  • Puszki (lub słoiki)( z domowym jedzeniem zabierz ze sobą w podróż. Delektuj się ich smakiem podczas wakacji.
  • Jesteś restauratorem? Zamykaj serwowane w restauracji potrawy w puszkach lub poszerz swoją ofertę o dania w puszce na wynos. Zainteresowanie tego typu produktami jest ogromne!
Paprykarz według przepisu z książki Krzysztofa Leśniewskiego - Wyrób konserw w słoikach i puszkach
Paprykarz według przepisu z książki Krzysztofa Leśniewskiego – Wyrób konserw w słoikach i puszkach

Wyrób konserw w słoikach i puszkach. Informacje o książce

Wyrób konserw w słoikach i puszkach to książka wyjątkowa, bo na polskim rynku brakuje publikacji o tej tematyce.

Konserwy w puszkach to skuteczny sposób przedłużania trwałości żywności dla kierowców samochodów ciężarowych, pracowników wyjeżdżających za granice, czy jako dodatkowy dochód dla restauracji lub gospodarstwa agroturystycznego.

Receptury w książce Wyrób konserw w słoikach i puszkach podzielone zostały na 8 rozdziałów:

  1. Konserwy mięsne
  2. Konserwy z mleka
  3. Warzywa – owoce
  4. Konserwy rybne
  5. Konserwy wojskowe
  6. Prezerwy
  7. Pieczywo
  8. Dodatki

W książce znajdziesz m.in. przepisy na:

  • gulasz angielski,
  • kaczkę pieczoną w weku,
  • karkówkę BBQ,
  • klopsy w smalcu,
  • groszek konserwowy,
  • mieszanki warzywne,
  • klopsiki rybne,
  • pulpety z karpia,
  • krewetki, kaszankę wojskową,
  • tuszonkę, mielonkę marynarską,
  • pastę wędzoną
  • i wiele, wiele innych.

Książkę można kupić w sklepie firmowym Wydawnictwa Gaj oraz na Allegro (ze smartem). Kup Wyrób konserw w słoikach i puszkach

Brak postów do wyświetlenia