Dynia i olej z pestek dyni, czyli „zielone złoto” Styrii

Styria bez wątpienia ma wiele oblicz, ale jednego nie da się podważyć – jest austriackim „zagłębiem dyniowym”. Słynie z oleju z pestek dyni, które nie posiadają skorupki i tym samym bardzo dobrze poddają się tłoczeniu. Uprawie dyni sprzyjają nie tylko wilgotny klimat, ale też piaszczyste gleby tego regionu Austrii.

Styria to historyczna kraina w środkowej Europie. Większa jej część znajduje się na terenie Austrii.

Styria bez wątpienia ma wiele oblicz, ale jednego nie da się podważyć – jest austriackim „zagłębiem dyniowym”. Słynie z oleju z pestek dyni, które nie posiadają skorupki i tym samym bardzo dobrze poddają się tłoczeniu. Uprawie dyni sprzyjają nie tylko wilgotny klimat, ale też piaszczyste gleby tego regionu Austrii.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Jesień to okres „dyniowych żniw”. To właśnie wtedy plantatorzy niecierpliwie wyczekują dużych, dorodnych i okrągłych okazów oraz zawartych w nich pestek, z których będą mogli wytłoczyć pełnowartościowy ciemnozielony olej. Ma on przyjemny zapach i orzechowy posmak. Idealnie nadaje się jako dodatek do sałatek ziołowych, ale też wzmacnia smak lodów waniliowych, zup i innych dań. Stanowi również składnik pesto oraz marmolad. Nie nadaje się jednak do pieczenia i gotowania.

Styria olejem z pestek dyni stoi

W ostatnich latach wzrasta produkcja oleju dyniowego, ale to nie wpływa na zmianę czy też pogorszenie jego smaku i jakości. Każda certyfikowana butelka to efekt tłoczenia 35 000 pestek dyni (jedna dynia zawiera w sobie do 1000 pestek). Zaświadcza o tym specjalna opaska na butelce, która dodatkowo podaje informację odnośnie miejsca upraw i tłoczni.

Olej ze Styrii jest produktem całorocznym, dodawanym również do sałatek na bazie sera owczego, dań z jajek, ciast i cukierków dyniowych, czy też likieru dyniowego. Styryjski olej dyniowy jest ceniony ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych i dużą zawartość witaminy E. Jest on również pozbawiony cholesterolu i tym samym jest zdrowym i pożądanym artykułem spożywczym.

Dynia ze Styrii, szczególnie te z jej południowej części, ze względu na oddziaływanie klimatu śródziemnomorskiego ma charakterystyczny smak. Z tego powodu olej z jej pestek różni się od innych dyniowych olejów, a pestki zabarwiają nalewki lub wino na różowo. Olej dyniowy nazywany jest „zielonym złotem” Styrii. W tym regionie znajduje połowa austriackich upraw dyni.

Z hektara dyni pozyskuje się średnio 600 kg pestek, a do wyprodukowania jednego litra oleju dyniowego potrzeba 2,5-3 kg pestek.

Mieszkańcy Styrii szczycą się, że na bazie tego warzywa są w stanie przygotować 100 potraw, dań i przetworów. Warto zapoznać się z paroma przykładami pomysłów na wykorzystanie dyni ze Styrii. Popularny jest tam tort dyniowy z masła, cukru i jaj z dodatkiem cynamonu, białej czekolady oraz z odrobiną imbiru oraz oczywiście pestek dyni, przekładany dyniową marmoladą, polany na wierzchu lukrem, posypany migdałami i kandyzowanymi kawałkami dyni oraz marcepanem.

Poza tym istnieje też styryjska wersja pizzy z dynią, surową szynką, pomidorami i owczym serem czy też wszelkiego rodzaju pasty dyniowe idealne do kanapek oraz galaretka dyniowa z dodatkiem soku z pomarańczy i cytryny.

Styryjskie dania z dyni

Styria ma wilgotny i śródziemnomorski klimat, który sprzyja wegetacji dyni (nie występują np. przymrozki), stąd też warzywa szybko tam rosną. Młoda dynia jest ciemnozielona i dopiero później dostaje żółte przebarwienia, a pestki nie posiadają zdrewniałej osłonki (poprzez mutację sprzed 100 laty) i tym samym zachowują miękką konsystencję.

Historia wyciskania oleju sięga I połowy XVIII w. Styria stała się znana z uprawy tego warzywa jednak dopiero pod koniec XIX w.

Olej z pestek dyni powstaje z prażonych nasion, który dodaje się do sałatek oraz do ciepłych i zimnych przystawek. Jego barwa zależna jest od intensywności prażenia pestek, dlatego może on być zielony lub ciemnozielony. Olej powinien mieć zapach orzechowy i ziołowy z lekkim słodkim posmakiem.

Prażenie ziaren jest nieodzowne, gdyż w ten sposób oddziela się białko od oleju zawartego w tych nasionach. Zgniecione nasiona mają swoją nazwę, to „styryjska olejowa krowa” („Steirische Ölkuh“).

Świeżo wytłoczony olej najlepiej przechowywać w zimnym i ciemnym pomieszczeniu, w takim przypadku jest on zdatny do użycia przez 9 miesięcy. Olej pozyskuje się z rozdrobnionych i prażonych pestek, a wyciskanie z nich oleju odbywa się pod ciśnieniem przy pomocy pras hydraulicznych. Pestki po wyciśnięciu z nich oleju stanowią, ze względu na dużą zawartość białka, dobrą karmę dla bydła i trzody chlewnej.

Ameryka tonie w śmieciach, a zero waste to pusta idea [wywiad]

Olej z pestek dyni chlubą regionu

Styryjski olej z pestek dyni (Steirisches Kürbiskernöl) jest nazwą geograficznie chronioną, co sprawia, że tylko certyfikowani producenci (a jest ich ok. 1700) mogą na butelkach z olejem posługiwać się tą nazwą. Zaświadcza o tym biało-zielona banderola z numerem kontrolnym.

Od 2006 r. działa „Związek Producentów Oleju Dyniowego”, którego członkowie tłoczą średnio 2,6 mln l oleju. Certyfikowany olej wytwarza się w okręgach: Leibnitz, Deutschlandsberg, Voitsberg, Graz, Graz‐Umgebung, Weiz, Hartberg‐Fürstenfeld oraz w południowo-wschodniej Styrii. W Syrii dynię zbiera się 12 200 t dyni, która jest uprawiana na areale o pow. 16 400 ha.

Piwo dyniowe nie jest austriackim „wynalazkiem”. Historia jego warzenia wywodzi się z Ameryki, gdy to kolonizatorzy z Europy zaczęli produkcję tego trunku. Dynia ze względu na dużą zawartość cukru dobrze zastępowała słód. Piwo dyniowe produkuje się z soku wyciśniętego z miąższu dyni. Obecnie dynia nie stanowi już zamiennika słody, ale jest dodatkiem smakowym do piwa, nadając jemu specyficzną barwę. Ale nie tylko sok z dyni sprawia, że trunek ma specyficzny smak i zapach. Wpływ mają na to również przyprawy, m.in. imbir, pieprz, cynamon i goździki. Piwo ma kolor pomarańczowy lub bursztynowy, jest niefiltrowane, z reguły o zawartości alkoholu 5,8%. Ten typ piwa produkowany jest również w Niemczech (np. Ratsherrn – Dark Lantern w Hamburgu oraz Ketterer – Ketterer’s Pumpkin Ale w Pforzheim).

Jeden z browarów w Górnej Austrii (Brauerei Hofstetten) od 2013 r. oferuje bio piwo z dyni.

Wybierz się na Święto Dyni

Jesienią dynia ma w Styrii święto za świętem. Kawiarnie i cukiernie pełne są wypieków i specjalności przygotowanych na bazie dyni. Do jednych z takich imprez należy Święto Dyni w Bad Radkerburg, gdzie można nie tylko skosztować dań z dyni, ale też nabyć olej z dyniowych pestek oraz posłuchać muzyki i piosenek, które wychwalają zalety dyni. To Święto to już tradycja tego miasteczka uzdrowiskowego, które liczy niespełna 4 000 mieszkańców. Impreza odbywa się 8 września.

To jednak nie jedyna tego typu impreza dyniowa. Do najbardziej znanych zalicza się te w Preding, w Fürstenfeld. W przypadku tego pierwszego, odbywa się on od ponad 30 lat. Impreza jest sposobem nie tylko do prezentacji dań i przetworów z dyni, ale też możliwością dobrej zabawy podczas której wybiera się „Dyniowego Burmistrza”. Festyn w Preding, który liczy niespełna 2000 mieszkańców, jest najstarszym dyniowym eventem w Europie.

Brak postów do wyświetlenia