Przytłaczająca większość wydawanych w Polsce poradników dotyczących domowego i gospodarskiego przetwórstwa to tłumaczenia. Nie umniejsza to w żaden sposób ich zalet i przydatności, ale zazwyczaj brakuje pewnego odniesienia do lokalnej specyfiki. Jeżeli chodzi o wytwarzanie cydru, poradników w ogóle jest mało – tym bardziej cieszy fakt, że dostępna jest już pierwsza polska pozycja tego typu. Mowa o książce „Cydr z polskich jabłek” autorstwa Agnieszki Wyrobek Rousseau.
O autorce
Sama autorka nie jest osobą przypadkową. To absolwentka Uniwersytetu w Montpellier I, na którym uzyskała Diplome National d’Enologue. Przez wiele lat pracowała w winnicach i winiarniach na całym świecie, miała również okazję poznać sekrety produkcji cydri we Francji i Nowej Zelandii.
Dla kogo poradnik?
Poradnik skierowany jest do osób, które chcą zacząć zajmować się wytwarzaniem cydru na niewielką skalę. Sporo wiedzy znajdą tu także bardziej doświadczeni entuzjaści produkowania tego trunku.
Agnieszka Zamojska, producentka Podpiwka Kujawskiego a także amatorka wytwarzania domowego cydru opisała ten poradnik tak: Książkę przeczytałam błyskawicznie. Przekazuje specjalistyczną wiedzę, ale napisana jest bardzo prostym językiem dlatego przyda się zarówno początkującym jak i bardziej zaawansowanym cydrownikom. Poradnik potwierdza wiele informacji, które zdobyłam dzięki własnym doświadczeniom, ale znalazłam tu tez kilka nowości, które chciałabym sprawdzić i zweryfikować.
Poradnik liczy sobie blisko 140 stron, na których zawarte są porady dotyczące samej produkcji cydru (w tym przepisy), doboru sprzętu, sytuacji w polskim prawie, cech poszczególnych odmian jabłek. W sposób szczególny Agnieszka Wyrobek Rousseau eksponuje zalety starych odmian, prezentując dane dotyczące m.in. zawartości cukru, kwasu jabłkowego czy tanin.
Spis treści
1. Dla kogo jest ta ksiązka?
2. Co to jest cydr
3. Historia cydru
4. Cydr na świecie
5. Jabłka na cydr w warunkach polskich
6. Kompletujemy sprzęt
7. Trochę mikrobiologii
8. Podstawowy cydr spokojny
9. Cydr musujący
10. Stablizacja, klarowanie i rozlew
11. Najczęstsze problemy
12. Eksperymenty inspirowane tradycją
13. Cydr w kuchni
14. Bibliografia
15. Ilustracje
Cydr z polskich jabłek. Agnieszka Wyrobek – Rousseau, wyd. Vinaspora, 2015. Książka dostępna jest w sklepie internetowym Wydawnictwa Gaj: Cydr z polskich jabłek