Cały ten cukier – pożyteczna prowokacja? Wrażenia po lekturze

Cały ten cukier to książka (a także film) będąca zapisem eksperymentu, który Damon Gameau przeprowadził na… sobie. 60 dni i 40 łyżeczek cukru, codziennie i to z produktów uznawanych powszechnie za zdrowe. Przesada? Prowokacja? Owszem, ale wydaje się, że potrzebna…

Jednym z głównych celów autora było ukazanie obłudy jaką karmi nas przemysł spożywczy nadużywając sformułować typu „zdrowy”, „bezcukrowy”, „light”, „fit” etc. Okazuje się, że jedząc tego typu produkty (np. płatki śniadaniowe, batoniki Muesli, soki) można w 60 dni przytyć o 9 kilogramów (utrzymując aktywność fizyczną!) i zaserwować sobie „wstęp do poważniejszych problemów zdrowotnych”.

To absurd! Powie niejeden z Was. Prawda. Nikt przecież nie zajada się od rana tylko i wyłącznie takimi produktami. Podobnie jak nikt nie odżywia się tylko hamburgerami jak czynił to niegdyś bohater filmu Super Size Me, którego koncepcja bardzo przypomina pomysł Damona Gameau.

Macie rację! Z drugiej jednak strony przeciętna australijska rodzina w ciągu tygodnia zjada ukrytą w pokarmach ilość cukru o wadze 6 kilogramów.
Kto by pomyślał, że menu takie jak: płatki śniadaniowe z jogurtem niskotłuszczowym, mrożony jogurt na drugie śniadanie, kurczak z sosem teriyaki i napój Powerade na obiad oraz batonik jabłkowo-żurawinowy na kolację to wspomniane 40 łyżeczek cukru!

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

To stanowczo za dużo i właśnie za podkreślenie tego problemu należą się Damonowi Gameau słowa pochwały.

Co ważne, książka „Cały ten cukier” nie jest tylko relacją z eksperymentu. Autor nadał jej bardziej uniwersalny charakter dzięki zaprezentowaniu całej gamy porad, wskazówek, trików przemysłu spożywczego i wreszcie przepisów kulinarnych (jest ich całkiem sporo) pozwalających na przyrządzenie smacznych i zdrowych potraw bez cukru (dodanego i ukrytego).

Karol Przybylak

Damon Gameau, Cały ten cukier, Wydawnictwo Varsowia, A5, 240 stron.

Kup Cały ten cukier na czytajwkuchni.pl 

Brak postów do wyświetlenia