Bio Festyn w Starym Mescie p. Śnieżnikiem – podsumowanie

Do Starego Miasta p. Snieżnikiem entuzjaści ekologicznej żywności i zdrowego stylu życia przybyli już po raz 9. Na tegorocznej edycji wydarzenia pojawiło się 3200 gości. Tegoroczna edycja imprezy była poświęcona tematowi produktów bezglutenowych.

Szansa by zobaczyć jak powstaje eko żywność

W ramach organizowanych przy okazji Bio Festynu wycieczek i pokazów, odwiedzający mieli szansę zobaczyć jak wygląda praca młyna, młyna bezglutenowego, pakowalni i magazynów, odwiedzić farmę ekologiczną firmy PRO-BIO z hodowlą owiec, czy też otwarte w minionym roku sklepy mięsne  we Výsokich Žibřidovicach. -„Zainteresowanie zwiedzaniem było naprawdę  ogromne. Pomimo tego, że zorganizowaliśmy kilka tur w ciągu całego dnia, bardzo szybko zabrakło miejsc”, poinformowała inż. Barbora Hernychová z firmy PRO-BIO.

Otwarcie bezglutenowego młyna

W trakcie Bio Festynu założyciel i współwłaściciel firmy PRO-BIO inż. Martin Hutař dokonał uroczystego „chrztu“ młyna, po czym wraz ze swym synem i wnukiem przeciął wstęgę, symbolicznie otwierając młyn. – Młyn budowaliśmy ponad rok. W minionym roku otwarliśmy pakowalnię bezglutenową. Możemy teraz zaoferować klientom wysokiej jakości bezglutenowe produkty z biosurowców . Nasza firma jest pod tym względem unikalna, jesteśmy w stanie  zapewnić jakość bio i zagwarantować przy tym brak glutenu w produktach“ – mówił Martin Hutař.

Więcej na temat młyna w informacji:Czesi uruchomili młyn bezglutenowy. Tuż przy polskiej granicy

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Na dzieci czekał „orkiszek”!

Dla dzieci przygotowano specjalny kącik. Program przewidywał całodzienne zabawy i zajęcia artystyczne w dziecięcym kąciku „Orkiszka”. Po terenach firmy oprowadzały je postacie takie jak „Okriszek”, „królowa Gryka” , „królewna Groszanka”, ”Ciecierzyczka”, „Kukurydzianka” i „Ryżak”  symbolizujące nietradycyjne bio produkty rolne. – Jest to bardzo dobry sposób przybliżenia poprzez zabawę naszym najmłodszym gościom bioproduktów i ich pochodzenia. Dzieci widzą, jak produkty wyglądają, poznają je i dzięki temu są bardziej skłonne poznać ich smak – stwierdziła pani Barbora Hernychová.

Zobacz naszą fotorelację z Bio Festynu 2014

Brak postów do wyświetlenia