Teraz czytasz...
„Bike & Cook. Kulinarny poradnik rowerzysty” – książka dla fanów dwóch kółek
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

„Bike & Cook. Kulinarny poradnik rowerzysty” – książka dla fanów dwóch kółek

Agnieszka Gotówka

Liczba osób regularnie jeżdżących na rowerach w naszym kraju rośnie z roku na rok. W parze z aktywnością idzie też odpowiednia dieta. Choćby dlatego warto zajrzeć do książki „Bike & Cook”. To wyjątkowa pozycja, bo ściśle wyspecjalizowana, a jej autorzy to prawdziwi pasjonaci dwóch kółek.

Przewodnik koncentruje się na jedzeniu dla rowerzystów. Wiedzą w tym zakresie dzieli się Jagoda Podkowska, dietetyk sportowy ze szczególnym zamiłowaniem do kolarstwa, brazylijskiego jiu jitsu i wspinaczki wysokogórskiej. Z pomocą przy komponowaniu przepisów przyszli kucharze: Marta Kekusz i Tomasz Kołodziejczyk. Dzięki temu książka jest nie tylko cenną skarbnica wiedzy, ale też gromadzi mnóstwo inspirujących receptur na dania smaczne i pożywne. Wszystkie zostały przetestowane na kolarzach.

Odżywianie w sporcie to świadomość, że każdy posiłek i każdy napój może zadziałać na naszą korzyść, o ile zadbamy o jego skład oraz moment, w którym go spożyjemy

– pisze we wstępie Jagoda Podkowska.

W książce znajdują się więc przepisy na dania dodające energii, które są przy tym zdrowe i pozwalają osiągnąć wymarzone cele. Przy wszystkich recepturach autorzy umieścili wartości energetyczne, jak również oznaczenia: danie wegańskie, wegetariańskie lub bezglutenowe.

„Bike & Cook” – lektura obowiązkowa dla sportowców

Ogromną zaletą książki jest imponująca ilość wiedzy na temat zasad odżywiania w sporcie, zwłaszcza w kolarstwie. Zanim pozna się konkretne przepisy, dobrze jest przeczytać obszerny wstęp. To w nim właśnie znaleźć można mnóstwo informacji o niezbędnych składnikach diety, specyfice wysiłku rowerzysty czy odpowiednim nawodnieniu. Wiedza ta została zebrana i opracowana jako „10 przykazań dietetycznych kolarza”.

Przepisy zostały przyporządkowane do właściwych rozdziałów:

  1. śniadania,
  2. przekąski,
  3. regeneracja,
  4. lunche i koktajle,
  5. pasty, dipy i smarowidła,
  6. nagroda.

Poprzedzone są one kilkoma zdaniami wstępu, w którym autorzy piszą o znaczeniu danych posiłków w czasie treningu.

Przepisy skomponowane są w zdecydowanej większości z małej ilości składników. Tu króluje rozsądny minimalizm. Do przygotowania poszczególnych dań nie są potrzebne żadne wyszukane składniki. Wszystko, co niezbędne, można kupić na targowisku lub w osiedlowym sklepie.

Na końcu książki znaleźć można kolejne podpowiedzi dla aktywnych: wymienniki produktów, będących źródłem glutenu, wymienniki produktów pochodzenia zwierzęcego dla wegetarian i wegan oraz listę zakupów, stanowiącą bazę do przygotowania wielu potraw. Wyszukiwanie interesujących nas dań ułatwią alfabetyczna lista przepisów oraz indeks.

Na uwagę w książce „Bike & Cook” zasługują również zdjęcia. Ich autorką jest Agnieszka Murak. Na kolorowych fotografiach przedstawiła ona wykonane już dania, zaś w tonacji czarno-białej ukazane został sylwetki kolarzy. Te ostatnie są szczególnie wyraziste. Pokazują, jak trudny i wymagający jest to sport.

5 powodów, dla których warto kupić książkę „Bike & Cook”

  1. To pierwszy wydany w Polsce kulinarny poradnik dla rowerzysty. Został opracowany przez specjalistów związanych z tą dziedziną sportu.
  2. W książce zebrano blisko 100 przepisów na dania dodające energii i siły. Są one ponadto smaczne i odżywcze. Pozwalają na maksymalizację efektów treningowych. Skomponowane są ze składników znanych i ogólnodostępnych, a ich przygotowanie zajmie maksymalnie kilkanaście minut.
  3. Obok przepisów autorzy umieścili również mnóstwo cennych rad ściśle związanych z kolarstwem.
  4. Przepisy wzbogacono informacjami o zawartości glutenu lub przeznaczeniu dla wegetarian lub wegan. Przy każdej recepturze podane są również wartości odżywcze.
  5. Atutem książki jest jej efektowne wydanie. Istotne treści zostały zapisane pogrubioną czcionką lub wyróżnione graficznie. Wyjątkowe zdjęcia autorstwa Agnieszki Murak pozwalają dostrzec specyfikę i wyjątkowość kolarstwa, a fotografie dań zachęcają do ich samodzielnego przygotowania.

Książka „Bike & Cook. Kulinarny poradnik rowerzysty” jest dostępna w atrakcyjnej cenie na stronie „Czytaj w kuchni”.

Zobacz także


Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.