Liczba osób regularnie jeżdżących na rowerach w naszym kraju rośnie z roku na rok. W parze z aktywnością idzie też odpowiednia dieta. Choćby dlatego warto zajrzeć do książki „Bike & Cook”. To wyjątkowa pozycja, bo ściśle wyspecjalizowana, a jej autorzy to prawdziwi pasjonaci dwóch kółek.
Przewodnik koncentruje się na jedzeniu dla rowerzystów. Wiedzą w tym zakresie dzieli się Jagoda Podkowska, dietetyk sportowy ze szczególnym zamiłowaniem do kolarstwa, brazylijskiego jiu jitsu i wspinaczki wysokogórskiej. Z pomocą przy komponowaniu przepisów przyszli kucharze: Marta Kekusz i Tomasz Kołodziejczyk. Dzięki temu książka jest nie tylko cenną skarbnica wiedzy, ale też gromadzi mnóstwo inspirujących receptur na dania smaczne i pożywne. Wszystkie zostały przetestowane na kolarzach.
Odżywianie w sporcie to świadomość, że każdy posiłek i każdy napój może zadziałać na naszą korzyść, o ile zadbamy o jego skład oraz moment, w którym go spożyjemy
– pisze we wstępie Jagoda Podkowska.
W książce znajdują się więc przepisy na dania dodające energii, które są przy tym zdrowe i pozwalają osiągnąć wymarzone cele. Przy wszystkich recepturach autorzy umieścili wartości energetyczne, jak również oznaczenia: danie wegańskie, wegetariańskie lub bezglutenowe.
„Bike & Cook” – lektura obowiązkowa dla sportowców
Ogromną zaletą książki jest imponująca ilość wiedzy na temat zasad odżywiania w sporcie, zwłaszcza w kolarstwie. Zanim pozna się konkretne przepisy, dobrze jest przeczytać obszerny wstęp. To w nim właśnie znaleźć można mnóstwo informacji o niezbędnych składnikach diety, specyfice wysiłku rowerzysty czy odpowiednim nawodnieniu. Wiedza ta została zebrana i opracowana jako „10 przykazań dietetycznych kolarza”.
Przepisy zostały przyporządkowane do właściwych rozdziałów:
- śniadania,
- przekąski,
- regeneracja,
- lunche i koktajle,
- pasty, dipy i smarowidła,
- nagroda.
Poprzedzone są one kilkoma zdaniami wstępu, w którym autorzy piszą o znaczeniu danych posiłków w czasie treningu.
Przepisy skomponowane są w zdecydowanej większości z małej ilości składników. Tu króluje rozsądny minimalizm. Do przygotowania poszczególnych dań nie są potrzebne żadne wyszukane składniki. Wszystko, co niezbędne, można kupić na targowisku lub w osiedlowym sklepie.
Na końcu książki znaleźć można kolejne podpowiedzi dla aktywnych: wymienniki produktów, będących źródłem glutenu, wymienniki produktów pochodzenia zwierzęcego dla wegetarian i wegan oraz listę zakupów, stanowiącą bazę do przygotowania wielu potraw. Wyszukiwanie interesujących nas dań ułatwią alfabetyczna lista przepisów oraz indeks.
Na uwagę w książce „Bike & Cook” zasługują również zdjęcia. Ich autorką jest Agnieszka Murak. Na kolorowych fotografiach przedstawiła ona wykonane już dania, zaś w tonacji czarno-białej ukazane został sylwetki kolarzy. Te ostatnie są szczególnie wyraziste. Pokazują, jak trudny i wymagający jest to sport.
5 powodów, dla których warto kupić książkę „Bike & Cook”
- To pierwszy wydany w Polsce kulinarny poradnik dla rowerzysty. Został opracowany przez specjalistów związanych z tą dziedziną sportu.
- W książce zebrano blisko 100 przepisów na dania dodające energii i siły. Są one ponadto smaczne i odżywcze. Pozwalają na maksymalizację efektów treningowych. Skomponowane są ze składników znanych i ogólnodostępnych, a ich przygotowanie zajmie maksymalnie kilkanaście minut.
- Obok przepisów autorzy umieścili również mnóstwo cennych rad ściśle związanych z kolarstwem.
- Przepisy wzbogacono informacjami o zawartości glutenu lub przeznaczeniu dla wegetarian lub wegan. Przy każdej recepturze podane są również wartości odżywcze.
- Atutem książki jest jej efektowne wydanie. Istotne treści zostały zapisane pogrubioną czcionką lub wyróżnione graficznie. Wyjątkowe zdjęcia autorstwa Agnieszki Murak pozwalają dostrzec specyfikę i wyjątkowość kolarstwa, a fotografie dań zachęcają do ich samodzielnego przygotowania.
Książka „Bike & Cook. Kulinarny poradnik rowerzysty” jest dostępna w atrakcyjnej cenie na stronie „Czytaj w kuchni”.