Teraz czytasz...
Jak wybrać najlepsze noże kuchenne?
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Jak wybrać najlepsze noże kuchenne?

Odpowiednie wyposażenie kuchni to podstawa, jeżeli zależy nam na sprawnym, przyjemnym i przede wszystkim bezpiecznym gotowaniu. Na co powinniśmy zwrócić uwagę przy wyborze noża?

Noże kuchenne – ważne narzędzie w każdej kuchni

Dobrej jakości nóż ze stali nierdzewnej to absolutna podstawa w każdej kuchni, która ma mieć wymiar użytkowy. Jest to warunek nie tylko łatwego i sprawnego przygotowywania jedzenia, ale także naszego bezpieczeństwa – dużo prościej jest skaleczyć się marnie wykonanym, tępym ostrzem niż takim, u którego ktoś zadbał o odpowiedni design, poręczność i wyważenie. Nóż kuchenny z wyższej półki to, obok naczyń i innych przyborów, niezbędne wyposażenie naszej kuchni, o które zawsze powinniśmy dbać i trzymać w należytej kondycji.

Komplet noży kuchennych czy wybór pojedynczych sztuk – która opcja jest lepsza?

Wybór noża to kwestia bardzo indywidualna i powinna być uzależniona od naszego stopnia zaawansowania w gotowaniu, jak i indywidualnych preferencji co do wagi i sposobu wyważenia ostrza. Nie da się ukryć, że noże japońskie czy też niemieckie cieszą się dobrą renomą ze względu na jakość wykonania, w związku z czym warto zacząć swoje poszukiwania na tym polu. Jeżeli nie jesteśmy zapalonymi „szefami kuchni”, istnieje duże prawdopodobieństwo że wystarczą nam dwa-trzy rodzaje ostrzy: do krojenia warzyw i owoców, do krojenia pieczywa oraz tzw. nóż szefa kuchni, który wykorzystamy przy obróbce mięsa i innych, wymagających produktów. Z kolei gdy nasze zdolności kulinarne są bardziej rozbudowane, warto zdecydować się na ostrza w atrakcyjnych zestawach – będziemy wiedzieli, jak wykorzystać każdy element, co ułatwi nam pracę w kuchni.

Nóż szefa kuchni i nie tylko – jakie cechy powinno mieć dobre ostrze?

Jakość noża przede wszystkim warunkowana jest materiałem oraz sposobem wykonania ostrza. Najpopularniejszą opcją jest stal nierdzewna o różnej twardości – im bardziej twardy nóż, tym mniejsza elastyczność ostrza. Twarde egzemplarze nadadzą się do obróbki mięsa czy też warzyw, podczas gdy bardziej miękkie modele przeznaczone są m.in. do serów czy też ryb. Bardzo ważnym elementem zestawu jest także kamień do ostrzenia noża, którego powinniśmy używać regularnie, najlepiej co kilka użyć noża. Dzięki temu ostrze zawsze będzie w idealnym stanie, co ułatwi nam wykorzystanie narzędzia.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.