Przejrzałe banany. 7 pomysłów na ich wykorzystanie!

przejrzałe banany

Przejrzałe banany mają brązowe plamki i są bardzo słodkie. Nie każdy lubi ich smak. Podpowiadamy więc, co można z nich zrobić, by nie trafiły do kosza na śmieci. Pomysłów jest całe mnóstwo!

Przejrzałe banany. Czy można je jeść?

Niekiedy można spotkać się z pytaniem, czy banany z ciemnymi plamami na skórce nadają się jeszcze do jedzenia. Istnieje obawa, że są zepsute i możemy się nimi zatruć. Ale spokojnie! Dojrzałe banany nie tylko można bezpiecznie jeść, ale też są zdrowsze niż te idealnie żółte!

Ciemne plamy na skórce od banana wskazują na zaawansowany proces jego dojrzewania. Kiedy owoc jest zrywany, ma zieloną barwę (co zawdzięcza chlorofilowi). Z czasem więcej w skórce karotenu, który nadaje skórce od banana żółtego koloru. Tak wyglądające owoce kupujemy w sklepach. Są wówczas twarde, łatwo je obrać i mają niezbyt słodki smak.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Kiedy jednak banan poleży przez dłuższy czas w temperaturze pokojowej, wówczas zacznie robić się brązowy. Ale to nie oznacza, że jest zepsuty. Japońscy naukowcy dowiedli, że w dojrzałych bananach znajduje się więcej składników, które mają zdolność niszczenia komórek nowotworowych. Takie owoce są też bardziej sycące. Nie bez powodu poleca się je sportowcom tuż po intensywnym treningu.

Prof. Danuta Kołożyn-Krajewska: Żywność przed wyrzuceniem trzeba ratować z głową [wywiad]

Banany a cukrzyca

Trzeba jednak pamiętać, że wraz z dojrzałością bananów, zmienia się ich indeks glikemiczny. W przypadku owoców z ciemnymi plamami jest on już dość wysoki, a to oznacza, że nie powinny po nie sięgać cukrzycy. W przeciwnym razie mogą narazić się na skok poziomu cukru we krwi.

Jak wykorzystać przejrzałe banany?

Banany z ciemną skórką może nie wyglądają apetycznie. Są też miękkie i nie każdy lubi ich smak. Ale to nie znaczy, że mamy je wyrzucać! Po pierwsze dlatego, że to nadal dobry produkt, a po drugie – pomyślmy, jak długą drogę przebyły te owoce, by dotrzeć do naszych domów. Kontrowersje budzi też światowy przemysł bananowy, a uprawa tych owoców przyczynia się do znacznego zanieczyszczenia powietrza, wody i gruntu.

Nie oznacza to całkowitej rezygnacji z bananów w naszej diecie, jednak warto zrobić wszystko, by ostatecznie nie wylądowały w koszu na śmieci. A pomysłów na ich wykorzystanie jest całe mnóstwo. Oto kilka podpowiedzi.

1. Chlebek bananowy

To chyba podstawowy przepis na przejrzałe banany. Ten chlebek jest rewelacyjny. Można go zrobić bardzo szybko i z dodatkiem podstawowych składników. Możesz dodać rodzynki, żurawinę lub posiekane orzechy.

Korzystając z przepisu na ciasto bananowe, można upiec też muffiny, np. z dodatkiem orzechów i kawałków czekolady.

2. Ciasta i ciasteczka

Banany idealnie nadają się do słodkich wypieków. Mogą zastąpić jajka i nadać wypiekom słodyczy. Jedna z naszych czytelniczek podpowiada, by z dojrzałych bananów, ziaren słonecznika oraz bakalii (np. żurawiny) zrobić ciasteczka. Wystarczy wymieszać składniki, uformować ciasteczka łyżeczką i wstawić do piekarnika na 20 min (180°C). Idealne na błyskawiczny podwieczorek i jako przekąska dla dzieci.

Z bananów można też zrobić pączki. Wychodzą lekko chrupiące i delikatne w środku. Spróbujcie koniecznie!

Przepis na pączki bananowe od Violi Grzelki, autorki bloga “Mamucie przysmaki”.

3. Koktajle

Z przejrzałego banana możemy przygotować koktajl (owoc nada mu słodyczy). A z czym go połączyć? Tu możliwości jest całe mnóstwo. My polecamy domowy snickers.

Elżbieta Przygocka, autorka książki „Ułóż sobie zdrowie” proponuje z kolei takie połączenie:

  • banan,
  • jabłko,
  • kiwi,
  • świeży szpinak,
  • trochę soku z cytryny,
  • woda gazowana.

Kiedy to wszystko połączymy, otrzymamy witaminową bombę!

Przechowywanie żywności: jak prawidłowo układać produkty w lodówce?

4. Lody

Domowe lody są najpyszniejsze! Jeśli więc widzimy, że banany powoli robią się przejrzałe, warto je pokroić i włożyć do zamrażalnika. Przypomnijmy sobie o nich, kiedy najdzie nas ochota na mrożony deser. Wystarczy wówczas zmiksować owoce. Możemy też dodać śmietankę, mleko, truskawki, jagody, kakao lub cynamon, masło orzechowe.

Skorzystajcie z naszego przepisu na wegańskie lody bananowe.

5. Domowy krem czekoladowy

Zdaniem niektórych krem przygotowany z przejrzałych bananów i kakao jest lepszy od popularnego kremu orzechowego. Bezdyskusyjnie jest zdrowszy i odpowiedni dla dzieci. Robi się go błyskawicznie. Jest dobry nie tylko do kanapek, ale też naleśników. Krem czekoladowy z bananów smakuje i dużym, i małym.

6. Placuszki, racuszki i pankejki

To kolejna propozycja na wykorzystanie dojrzałych owoców. I tu celowo nie podajemy konkretnej receptury, bo przepis na placki bananowe znaleźć możemy na niemal każdej kulinarnej stronie internetowej i w książkach kucharskich.

Tego rodzaju danie to świetna propozycja dla maluchów (o ile nie pojawia się u nich alergia na banany). Placki są łatwe do przygotowania, smaczne i pożywne. Sprawdzą się na drugie śniadanie, podwieczorek lub przekąskę na spacerze.

7. Konfitura truskawkowo-bananowa bez cukru

Jeśli najdzie nas ochota na domową konfiturę, a mamy pod ręką przejrzałe banany, zachęcamy do skorzystania z błyskawicznego przepisu autorstwa Elżbiety Przygockiej (@kreatorfitmenu):

  1. Truskawki pokrój i duś na wolnym ogniu do momentu, aż owoce zgęstnieją i nabiorą konsystencji konfitury.
  2. Zdejmij z ognia i lekko przestudź.
  3. Dodaj rozgniecionego banana.

Prawda, że proste? Tak przygotowaną konfiturę bez cukru można wykorzystać do naleśników, pieczywa, gofrów.

Brak postów do wyświetlenia