Ocet jeżynowy – 10 powodów, dla których warto go stosować!

Latem, gdy trwa sezon na jeżyny, koniecznie warto przygotować sobie zapas octu jeżynowego. Jest to niezastąpiony lek – kosmetyk w pielęgnacji jamy ustnej, pomagający także przy innych dolegliwościach.

Ocet jeżynowy pomaga na:

  1. Infekcje jamy ustnej
  2. Paradontozę
  3. “Luźne” zęby
  4. Krwawiące dziąsła
  5. Ranki w jamie ustnej
  6. Zadrapania w buzi
  7. Owrzodzenia błony śluzowej
  8. Ból gardła
  9. Biegunki
  10. Przeziębienia

Jak działa ocet jeżynowy?

1. Odrobina octu jeżynowego (około 1-2 łyżeczki) rozpuszczona w szklance wody jest lekarstwem na najróżniejsze ranki, zadrapania w jamie ustnej oraz bolące gardło. By zlikwidować dolegliwość należy kilka razy dziennie płukać buzię wodą z octem jeżynowym.

2. Zimą regularne picie wody z octem jeżynowym zapobiega przeziębieniom (1 łyżka na szklankę wody).

3. Latem woda z odrobiną octu jeżynowego (1 łyżeczka) jest doskonałym napojem chłodzącym. Wodę z octem można słodzić miodem lub syropem klonowym, dodatkowo dodać sok z cytryny dla urozmaicenia smaku lub świeże, sezonowe owoce.

4. Sok jeżynowy połączony z dowolnym octem winnym np. jabłkowym, truskawkowym, jeżynowym, zalecany jest przy owrzodzeniach błony śluzowej ust i przy lekkiej biegunce. Można również połączyć sok jeżynowy z octem jeżynowym.

Jak przygotować ocet jeżynowy?

By przygotować ocet jeżynowy należy kilogram owoców pozbawić szypułek, wrzucić do garnka i zalać około 600-700 ml winnego octu jabłkowego. Zostawić na kilka godzin w ciepłym miejscu, by owoce puściły sok. Następnie trzeba przecedzić owoce jeżyn, odlać sok do garnka ze stali nierdzewnej, dodać 1 kg cukru, zagotować i gotować 5-8 minut na małym ogniu, zbierając szumowiny. Następnie zdjąć garnek, ostudzić i zlać gotowy ocet do czystej butelki. Zakorkować. Szczelnie zamknięty ocet jeżynowy może być przechowywany nawet przez kilka lat.

O kąpielach octowych przeczytasz również tutaj. Dowiedz się więcej o zaletach octu w kuchni i kosmetyce.