Latem, gdy trwa sezon na jeżyny, koniecznie warto przygotować sobie zapas octu jeżynowego. Jest to niezastąpiony lek – kosmetyk w pielęgnacji jamy ustnej, pomagający także przy innych dolegliwościach.
Ocet jeżynowy pomaga na:
- Infekcje jamy ustnej
- Paradontozę
- „Luźne” zęby
- Krwawiące dziąsła
- Ranki w jamie ustnej
- Zadrapania w buzi
- Owrzodzenia błony śluzowej
- Ból gardła
- Biegunki
- Przeziębienia
Jak działa ocet jeżynowy?
1. Odrobina octu jeżynowego (około 1-2 łyżeczki) rozpuszczona w szklance wody jest lekarstwem na najróżniejsze ranki, zadrapania w jamie ustnej oraz bolące gardło. By zlikwidować dolegliwość należy kilka razy dziennie płukać buzię wodą z octem jeżynowym.
2. Zimą regularne picie wody z octem jeżynowym zapobiega przeziębieniom (1 łyżka na szklankę wody).
3. Latem woda z odrobiną octu jeżynowego (1 łyżeczka) jest doskonałym napojem chłodzącym. Wodę z octem można słodzić miodem lub syropem klonowym, dodatkowo dodać sok z cytryny dla urozmaicenia smaku lub świeże, sezonowe owoce.
4. Sok jeżynowy połączony z dowolnym octem winnym np. jabłkowym, truskawkowym, jeżynowym, zalecany jest przy owrzodzeniach błony śluzowej ust i przy lekkiej biegunce. Można również połączyć sok jeżynowy z octem jeżynowym.
Jak przygotować ocet jeżynowy?
By przygotować ocet jeżynowy należy kilogram owoców pozbawić szypułek, wrzucić do garnka i zalać około 600-700 ml winnego octu jabłkowego
. Zostawić na kilka godzin w ciepłym miejscu, by owoce puściły sok. Następnie trzeba przecedzić owoce jeżyn, odlać sok do garnka ze stali nierdzewnej, dodać 1 kg cukru, zagotować i gotować 5-8 minut na małym ogniu, zbierając szumowiny. Następnie zdjąć garnek, ostudzić i zlać gotowy ocet do czystej butelki. Zakorkować. Szczelnie zamknięty ocet jeżynowy może być przechowywany nawet przez kilka lat.
O kąpielach octowych przeczytasz również tutaj. Dowiedz się więcej o zaletach octu w kuchni i kosmetyce.
Domowe przetwory? Zadbaj o domową spiżarnię
Tradycyjna spiżarnia to obszerne, podręczne kompendium wiedzy dla wszystkich zainteresowanych domowym przetwórstwem. Zawiera zarówno przepisy jak i mnóstwo porad praktycznych. 240 przepisów. Sprawdź: Tradycyjna spiżarnia