Naturalna dyniowa płukanka poprawi kondycję, wzmocni, nada blasku i puszystości naszym włosom. Pozwoli także wykorzystać wyrzucane zazwyczaj starte dyniowe skórki. Sprawdźcie przepis
Sezon dyniowy w pełni. Podczas przygotowywania ulubionych kulinarnych smakołyków z dyni np. zupy dyniowej, zostaje duża ilość niepotrzebnej startej dyniowej skórki, niekiedy z miąższem, (zazwyczaj, gdy używamy odmiany innej niż Hokkaido).
Wtedy warto z odpadów dyniowych przygotować naturalna płukankę do włosów. Naturalna dyniowa płukanka poprawi kondycję, wzmocni, nada blasku i puszystości naszym włosom. Jak ją przygotować?
Naturalna płukanka dyniowa
Skórki wraz z miąższem wystarczy zmielić lub pokroić na drobno i zalać zimną wodą w proporcji 1 część dyni do 3 części wody. Odstawić na jakiś czas i następnie gotować na małym ogniu przez około pół godziny. Płukankę przecedzić, wychłodzić i używać do płukania wcześniej umytych włosów.
Większą ilość płukanki można przechowywać w lodówce nawet przez kilka dni.
Gdy nasze włosy są bardzo suche można wzbogacić płukankę kilkoma kroplami oleju lnianego lub oliwą z oliwek. Można także dolać kilka kropli świeżego soku z cytryny lub octu winnego jabłkowego. Dyniowa płukanka sprawi, że włosy będą delikatne, miękkie i dobrze odżywione.
Sprawdź więcej na temat: dynia BIO
Magdalena Przybylak-Zdanowicz