Kontrowersyjne składniki kosmetyków…


Coraz łatwiej, na szczęście, można kupić kosmetyki naturalne i ekologiczne, nie zawierające szkodliwych substancji chemicznych. Większość producentów powszechnie dostępnych marek reklamuje jednak rewelacyjne działanie kremów, odżywek, szamponów, dezodorantów itp., przemilczając zawartość komponentów mających negatywny wpływ na zdrowie.


Niektóre alergeny w kosmetykach, np. związki uwalniające formaldehyd, quaternium, p-chloro-m-krezol mogą wywołać astmę, zaburzenia pracy przewodu pokarmowego. Dezodoranty, perfumy, olejki do opalania zawierają substancje zapachowe i konserwanty powodujące alergie. Piżmo syntetyczne, olejki cytrusowe lub ich frakcje, pochodne niektórych fenoli, w obecności promieni UV lub słonecznych zaburzają gospodarkę melaninową skóry.

Glikole

Glikole ułatwiają wnikanie do organizmu innych ksenobiotyków. Dają fałszywe poczucie nawilżenia. Tymczasem Propylene Glycol, Xylene Glycol, Polyethylene glycol, Butylene Glycol, Gliceryl Laureat itp. niszczą skórę, wysuszają naskórek, wywołują stan zapalny. Glikole w tonikach czy mleczkach kosmetycznych wywołują łzawienie oczu i chroniczne alergiczne zapalenia skóry. Ich obecność w szamponach może być powodem uszkodzenia cebulek włosowych i łysienia. Glikole wzmagają objawy zespołu suchego oka, wyprysków, trądziku.

SLS

SLS, czyli Laurylosiarczan sodu, Ammonium Lauryl Sulfate, Sodium Myreth Sulfate, Ammonium Capryleth Sulfate, Sodium C12-15 Pareth Sulfate itp. to typowe detergenty syntetyczne, opracowane do innych celów, a obecne niemal w każdym toniku, balsamie, żelu myjącym,  szamponie i płynie do kąpieli. Powodują przesuszenie skóry, zaburzają wydzielanie potu, podrażniają skórę, wywołują wypryski. Uszkadzają osłonki włosów, powodując łamliwość i rozdwajanie włosów.

Parabeny

Szkodliwymi związkami chemicznymi w kosmetykach są też parabeny – konserwanty do przedłużania trwałości środków upiekszających. Methyl, etyl, propyl i butyl–paraben powodują alergiczne stany zapalne skóry, przenikając przez skórę, mogą uszkodzić rozwój płodu u kobiet ciężarnych.


Parafina

Parafina – produkt destylacji ropy naftowej, w kosmetykach występuje pod nazwami: Parafin, Isoparaffin, Mineral oil, Petrolatum, Paraffin Oil, Paraffinum liquidum Paraffinum Liquidum, Synthetic Wax, Vaseline, Petrolatum i innymi. Jest związkiem nieprzyswajanym przez człowieka. Konsystencja parafiny powoduje, że np. krem czyni skórę gładką, tymczasem żaden z cennych składników (witaminy, hydrolizaty białkowe, fitoskładniki pielęgnujące) rozpuszczony w parafinie nie wchłania się do organizmu. Parafina nie natłuszcza skóry. To wprowadzanie w błąd klienta.

O szkodliwym działaniu chemikaliów w kosmetykach szerzej pisze Joanna Anglart-Różańska w najnowszym wydaniu kwartalnika „Porady na zdrowie”.


Krzysztof Kamiński