Jajeczna maseczka dla każdego

 Już kilka tysięcy lat przed naszą erą Egipcjanki, którym zdarzało się mieć problemy z cerą, nakładały na twarze, maseczki składające się z ubitych jaj , oliwy z oliwek, mąki, soli morskiej i mleka. Dlaczego nie spróbować dziś?

 

Egipcjanki wiedziały, że jajka zmieszane z pozostałymi składnikami sprawią, że ich skóra stanie się miękka i gładka. Maski z żółtek jaj są doskonałym, naturalnym kosmetykiem.

 

Do sporządzenia prostych maseczek używa się żółtek, oliwy z oliwek lub jakiegokolwiek oleju roślinnego np. słonecznikowego, lnianego oraz soku ze świeżo wyciśniętej cytryny.

Z powyższych składników sporządza się domowy „majonez”, który nakłada się na skórę. Regularne stosowanie maseczki działa wygładzająco i równocześnie oczyszcza skórę z nadmiaru tłuszczu.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Maski na bazie jaj są uniwersalne i polecane do każdego  rodzaju cery: normalnej, suchej i łojotokowej.

 

Powyższa maseczka może być z powodzeniem stosowana również na włosy, jako maska wzmacniająca i odżywiająca. Wystarczy wetrzeć miksturę i potrzymać składniki około 15 min na włosach, najlepiej pod czepkiem kąpielowym.

Regularne stosowanie maski jajecznej, nada blasku włosom i poprawi ich kondycję. Maskę jajeczną dodatkowo można wzbogacić przez dodanie łyżeczki miodu.

 

Opracowanie: Magdalena Przybylak-Zdanowicz

 

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!

 



Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym

Brak postów do wyświetlenia