Teraz czytasz...
Eko cebula i chrzan w kosmetyce naturalnej
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Eko cebula i chrzan w kosmetyce naturalnej

 Tarta cebula na słabe i kruche włosy i tarty chrzan na piegi i zmarszczki – prezentujemy kolejne dwie propozycje na wykorzystanie warzyw ekologicznych w naturalnej, domowej kosmetyczce.

Cebula na kruche włosy

 

Medycyna ludowa na słabe i kruche włosy zalecała przed myciem włosów wcieranie startej cebuli w skórę głowy. Cebula bowiem zawiera dużo siarki, która sprawia, że włosy stają się mocniejsze.

Zamiast świeżego soku z cebuli można wcierać cebulową nalewkę. By ją przygotować należy wybrać dorodną cebulę, pokroić w plasterki, włożyć do słoika i zalać wódką, całkowicie przykrywając warzywo.

Nalewka jest gotowa po około dwóch dniach. Powstały płyn należy wcierać przed każdym myciem włosów (używać tylko ilości niezbędnej do jednego wtarcia, resztę nalewki pozostawić w słoiku razem z cebulą).



Tarty chrzan na piegi i zmarszczki

By zminimalizować oznaki starzenia się skóry, powstałe na skutek długotrwałego przebywania na słońcu, a także by zmniejszyć zmarszczki i piegi dobrze jest zastosować maseczkę chrzanową. Świeży korzeń chrzanu potrzeć i wymieszać z jogurtem naturalnym i nałożyć na twarz.

Zamiast jogurtu można starty korzeń namoczyć w mleku lub occie winnym jabłkowym bądź truskawkowym i taki nałożyć na skórę. Pozostawić na 15-20 minut i spłukać letnią wodą.

Przeczytaj więcej na temat: chrzan ekologiczny

Szukasz więcej receptur i informacji o ekologicznych kosmetykach? Sprawdź dział KOSMETYKI NATURALNE

oprac. Magdalena Przybylak – Zdanowicz

 

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!

Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.