Teraz czytasz...
USA. Rekordowe wzrosty na rynku żywności eko
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
NaturaFood & BeEco | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
NaturaFood & BeEco | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

USA. Rekordowe wzrosty na rynku żywności eko

W 2013 roku Amerykanie wydali na jedzenie 760 miliardów dolarów, 4% tej kwoty preznaczono na żywność ekologiczną.

W ciągu 2013 roku rynek żywności ekologicznej w USA wzrósł o 11,5% i osiągnął wartość 31,5 miliarda dolarów. Przez ostatnie pięć lat nie zanotowano aż tak dużego wzrostu, jak podaje Organic Trade Association (OTA).

92% przychodu pochodzi ze sprzedaży żywności ekologicznej, pozostały ze sprzedaży innych produktów nieżywnościowych. Dane pochodzą od ponad 200 największych firm z tej branży i zostały przeanalizowane przez Nutrition Business Journal (Boulder  w Kolorado,USA). Dla niektórych grup żywności, jak owoce i warzywa, co dziesiąty dolar staje się “ekologiczny”.

Przeczytaj informacje o rozwoju rynku żywności ekologicznej z innych krajów:

Szwedzi i Brytyjczycy coraz częściej sięgają po żywność ekologiczną

We Włoszech rośnie produkcja i dystrybucja eko żywności

Francja. Dynamiczny rozwój rynku żywności ekologicznej

Zobacz także


Niemcy – największy rynek ekożywności, który wciąż rośnie

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.