W 2013 roku Amerykanie wydali na jedzenie 760 miliardów dolarów, 4% tej kwoty preznaczono na żywność ekologiczną.
W ciągu 2013 roku rynek żywności ekologicznej w USA wzrósł o 11,5% i osiągnął wartość 31,5 miliarda dolarów. Przez ostatnie pięć lat nie zanotowano aż tak dużego wzrostu, jak podaje Organic Trade Association (OTA).
92% przychodu pochodzi ze sprzedaży żywności ekologicznej, pozostały ze sprzedaży innych produktów nieżywnościowych. Dane pochodzą od ponad 200 największych firm z tej branży i zostały przeanalizowane przez Nutrition Business Journal (Boulder w Kolorado,USA). Dla niektórych grup żywności, jak owoce i warzywa, co dziesiąty dolar staje się “ekologiczny”.
Przeczytaj informacje o rozwoju rynku żywności ekologicznej z innych krajów:
Szwedzi i Brytyjczycy coraz częściej sięgają po żywność ekologiczną
We Włoszech rośnie produkcja i dystrybucja eko żywności