Żywność ekologiczna z gospodarstwa w Maszkowie k. Krakowa

Bioróżnorodność, harmonia, porządek – to słowa klucze, którymi opisać można prowadzone przez rodzeństwo Małgorzatę i Jana Nawieśniaków gospodarstwo ekologiczne w Maszkowie. Wyróżnieni I nagrodą w małopolskiej części konkursu na najlepsze gospodarstwo ekologiczne (w kategorii ekologia i środowisko) rolnicy, prowadzą sprzedaż bezpośrednią produktów z gospodarstwa.

 

Gospodarstwo nastawione jest na sprzedaż bezpośrednią – oferuje klientom możliwie szeroką paletę żywności ekologicznej.

Pierwszym etapem poszukiwania odbiorów było zebranie w grupę kilku rolników ekologicznych i sprzedaż na zwykłym bazarku. Wiązało się to jednak z niepowodzeniami i rolnik szybko doszedł do wniosku, że potrzebne jest stworzenie, pod szyldem Małopolskiego Stowarzyszenia Rolników Ekologicznych „Natura”, typowo ekologicznego jarmarku w Krakowie. Dzięki pomocy proboszcza parafii z krakowskiego Bierzanowa udało się to. Jarmark odbywa się teraz co tydzień w sobotę(przy ul. Telimeny w Krakowie), obsługują go gospodarstwa ekologiczne z okolic Wieliczki. 

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Wkrótce po stworzeniu jarmarku pojawiło się więcej klientów i Jan Nawieśniak zrezygnował z dojeżdżania do miasta. To klienci zaczęli odwiedzać gospodarstwo, by zakupić żywność ekologiczną prosto od rolnika. – To znakomite rozwiązanie. Można opowiedzieć o gospodarstwie, o historii miejsca. Wymaga jednak poświęcenia i czasu – mówi Jan Nawieśniak.

Małgorzata i Jan Nawieśniak



Widok z gospodarstwa ekologicznego w Maszkowie


Krowy rasy Simmental

Przeczytaj także: Gospodarstwa ekologiczne wokół Krakowa sprzedają żywność eko bezpośrednio

Dlaczego sprzedaż bezpośrednia z gospodarstwa?

– W sprzedaży bezpośredniej liczy się wzajemne zaufanie, obustronna relacja. Każda rodzina, która kupuje u mnie produkty odwiedziła gospodarstwo i poznała zasady jego działania. Jakie środki są stosowane dlaczego ekologia etc. Sprzedaż bezpośrednia wymaga także edukacji klienta. Współpraca z gospodarstwem to nie to samo, co zakupy w sklepie. Nie jest tak, że się dzwoni zamawia i po prostu odbiera dostawę. Trzeba rozumieć działanie gospodarstwa, zamawiać wcześniej nawet z rocznym wyprzedzeniem. Bardzo ważne jest wzajemne zaufanie: rolnik realizuje zamówienia, planuje uprawy, ale musi mieć pewność, że odbiorca zakupi zamówiony wcześniej towar – mówi rolnik.


Liczy się jakość, a nie ilość!

Rolnicy pilnują jakości swoich produktów. Nie chcą zwiększać upraw za wszelką cenę. Trzymają się tego, by dobrze zaopatrywać ok. 12 rodzin, które są w stanie dostać tu całą gamę produktów. Klienci to Krakowianie, przede wszystkim młode matki, które urodziły i mają małe dzieci. – Nie mogą się nadziwić, że truskawka pachnie, ma aromat – relacjonuje Małgorzata Nawieśniak.

–  Warzywa muszą mieć smak i wszystkie walory odżywcze. Jemy tą żywność na co dzień. Wydaje nam się że tak to powinno smakować, klienci także to chwalą dostrzegają różnicę – mówią rolnicy.

Rolnicy zamierzają kontynuować obrany przez siebie kierunek gospodarstwa, czyli sprzedaż bezpośrednią i niewielkie przetwórstwo. – Nie mówimy o swojej działalności „produkcja”, używamy słowa „uprawa”. Jeżeli zmienimy język opisywania rzeczywistości to głębiej się też nad nią zastanowimy. Może wtedy ktoś zada na przykład pytanie, czy wkładanie kur do klatek ma sens. Takie nauki próbujemy też przekazywać dzieciom, które to chłoną i przekazują rodzicom – mówią rolnicy  – podsumowuje optymistycznie Jan Nawieśniak.

Przeczytaj także: Kraków. Eko żywność bezpośrednio z gospodarstwa

Kontakt z gospodarstwem

Jan Nawieśniak

Adres:
Maszków 112
32-095 Iwanowice

Adres e-mail:
ekojan1@o2.pl

Oferowana żywność ekologiczna: warzywa, owoce, mleko, ser, orzechy, jaja, śliwa,

 

Karol Przybylak

Brak postów do wyświetlenia