Ilość gospodarstw ekologicznych w Europie, całkowity obszar upraw ekologicznych na Starym Kontynencie, zmiany w popycie na żywność ekologiczną ? to tylko niektóre z danych, które znaleźć można w nowym raporcie An analysis of organic sector opublikowanym przez Komisję Europejską.
Najważniejsze, zawarte w raporcie, informacje dotyczące żywności ekologicznej i rolnictwa ekologicznego:
Wydatki na żywność ekologiczną
Wydatki na żywność ekologiczną stanowią nie więcej niż 2% wydatków przeciętnego mieszkańca Unii Europejskiej na żywność . Popyt na żywność ekologiczną rośnie jednak dynamicznie.
Obszar zagospodarowany przez rolnictwo ekologiczne
Obszar rolnictwa ekologicznego był bliski lub przekroczył 9% całkowitego obszaru ziem uprawnych w następujących państwach: Czechy, Estonia,Łotwa, Austria (15.5 %!) i Szwecja.
W 2008 roku w całej Unii Europejskiej certyfikat ekologiczny posiada 7,6 miliona ha ziemi co stanowi 4,3% całkowitego terenu uprawnego. Na przełomie lat 2000-2008 przyrost areału ekologicznego wynosił 6,7% w krajach ?starej? unijnej 15stki oraz 20% w 12 ?nowych krajach? (EU-12).
Przedsiębiorstwa w branży BIO
Autorzy raportu szacują, że w branży żywności ekologicznej funkcjonowało ok 197,000 przedsiębiorstw.
Raport (w j. angielskim) pobrać można ze stron Komisji Europejskiej.
Świat rolnictwa ekologicznego w liczbach – przeczytaj nasz raport przygotowany na podstawie informacji zdobytych w trakcie Targów BioFach 2010. Więcej o targach BioFach
Nowe trendy na rynku ekologicznym ? to temat konferencji organizowanej przez redakcję Biokuriera w ramach najbliższej edycji (15-17 października) Targów Natura Food w Łodzi. Nasi prelegenci przybliżą słuchaczom tematy sprawiedliwego handlu, naturalnej kosmetyki, eko tekstyliów, ekoproduktów dla dzieci. Handlowcy będą mieli okazję dowiedzieć się jak włączyć się w ogólnopolskie kampanie dotyczące zdrowego odżywiania.