Żywność ekologiczna w Czechach

37% Czechów, przynajmniej sporadycznie, kupuje żywność ekologiczną – wynika z badań przeprowadzonych przez agencję STEM/MARK. W 2008 r. podobne zwyczaje zakupowe deklarowało 39% naszych południowych sąsiadów. Wzrosła natomiast rozpoznawalność żywności ekologicznej – świadomość jej istnienia deklaruje 96% Czechów.

Jakie ekoprodukty Czesi kupują najczęściej? Badania wskazują, że najpopularniejsze są: nabiał, warzywa, owoce i pieczywo. Według 63% Czechów, którzy nie kupują żywności ekologicznej, największą barierą w wyborze BIO jest wysoka cena (różnica pomiędzy produktem konwencjonalnym a ekologicznym w Czechach może wynosić od 50% do 140%) oraz brak zaufania co do ich jakości.

80% żywności ekologicznej w Czechach sprzedawanych jest za pośrednictwem supermarketów. Znajduje się ona w ofercie zarówno międzynarodowych jak i lokalnych sieci handlowych. Rynek żywności ekologicznej stanowi 1% czeskiego rynku spożywczego.

Ministerstwo Rolnictwa planuje zwiększyć go do 3% w ciągu 5 lat.

 

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     
Źródło: Ambasada Polski w Pradze

 


 

Jeśli chcą być Państwo na bieżąco z aktualnościami i artykułami zamieszczanymi na https://biokurier.pl zapraszamy do skubskrypcji newslettera (po lewej stronie u dołu)!
Raz w tygodniu dostarczamy porcji świeżych informacji!

 


 

{jcomments on}
Nowe trendy na rynku ekologicznym ? to temat konferencji organizowanej przez redakcję Biokuriera w ramach najbliższej edycji (15-17 października) Targów Natura Food w Łodzi. Nasi prelegenci przybliżą słuchaczom tematy sprawiedliwego handlu, naturalnej kosmetyki, eko tekstyliów, ekoproduktów dla dzieci. Handlowcy będą mieli okazję dowiedzieć się jak włączyć się w ogólnopolskie kampanie dotyczące zdrowego odżywiania.

Brak postów do wyświetlenia