Do tej pory święto piwa Oktoberfest charakteryzowały: kurczak, piwo i tłumami ludzi. Żywność ekologiczna zdecydowanie nie była w centrum uwagi. Sytuacja powoli się zmienia.
Na tegorocznym Oktoberfest pojawią się rolnicy ekologiczni, którzy zaoferują przybyłym całą gamę żywności ekologicznej. W jakości BIO serwowane będą: grillowany kurczak lub kaczka, bułka z kiełbasą ekologiczną, wieprzowina. Dla przybyłych na Oktoberfest przygotowano również atrakcję – mogą oni odwiedzić ekologiczną kucnię, w której przygotowywane będą potrawy: od drobiu i schabu po specjały z ziemniaków i różnych deserów. Organizatorzy zapowiadają przybycie kilkudziesięciu wystawców z żywnością ekologiczną.
Oktoberfest czyli Święto październikowe to dożynki chmielowe w Monachium w Bawarii (Niemcy). Oktoberfest odbywa się corocznie na przełomie września i października i jest jednym z największych na świecie festynów ludowych. W ostatnich latach przeciętna liczba odwiedzających wynosiła sześć milionów. W trakcie trwania festynu spożywane jest około pięciu milionów litrów piwa, sprzedawanego tradycyjnie w litrowych kuflach tzw. Mass.