Żywność eko podbija duńskie stołówki

O blisko połowę zwiększyła się sprzedaż żywności ekologicznej do duńskich stołówek wynika z obliczeń Organic Denmark.

Zielony trend w publicznym żywieniu nie jest charakterystyczny tylko i wyłącznie dla Dani, ale spływające z tego rejonu dane są wyjątkowo optymistyczne.

Wartość sprzedaży żywności ekologicznej do różnego rodzaju stołówek  w 2011 roku ukształtowała się na poziomie 743 milionów koron (100 milionów Euro) podczas gdy rok wcześniej zatrzymała się na liczbie 234 milionów koron (ok. 32 miliony Euro). Oznacza to wzrost o 46%.

 

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

– Wzrost zaobserwować można zarówno w prywatnych stołówkach jak i kuchniach działających w ramach instytucji publicznych. Wiele prywatnych firm stawia na zrównoważony rozwój, a żywność ekologiczna  w stołówkach jest jednym z elementów nowych strategii. W ostatnich latach także kuchnie publiczne zaczęły zmieniać swoje menu i wzbogacać je o żywność ekologiczną. Duński rząd postawił sobie za cel, że do roku 2020, będzie średnio 60% składników pochodzących z rolnictwa ekologicznego w publicznych kuchniach (stołówkach szkolnych, urzędowych etc), a każdego dnia przygotowanych z nich będzie 500.000 posiłków – mówi Rikke Thorøe Grønning z Organic Denmark.

Jak informuje serwis organic-market.info pozytywne dane dotyczące zwiększonego zainteresowania stołówek (także szpitalnych) żywnością ekologiczną spłynęły także z Hiszpanii.

 

 

Żywność eko za tą samą cenę…

Co ważne, analizy przeprowadzone przez Organic Denmark wskazują, że przestawienie publicznych kuchni na żywność ekologiczną wcale nie musi oznaczać zwiększania nakładów finansowych. Najlepszym przykładem jest Kopenhaga, gdzie obecnie w publicznych kuchniach żywność bio stanowi 70% menu, a konwersja dokonała się przy dokładnie takim samym budżecie jaki przyjmowano, gdy zaopatrzenie odbywało się w oparciu o produkty konwencjonalne.

 

W Polsce także powoli rośnie ruch zachęcający stołówki szkolne i przedszkolne do zmian w menu proponowanym dzieciom, np. akcja Zdrowy przedszkolak. Są już pierwsze efekty, oby było ich coraz więcej.

 

źródło: Organic Denmark, organic-market.info
fot. www.sxc.hu

 

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!

 



Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym

Brak postów do wyświetlenia