Zwiększa się oferta ekologicznych piw. Także bezglutenowych

 

 kże polskiej marki, która na razie jednak bazuje na piwie importowanym z Belgii. Można zaryzykować opinię, że powstanie polskiej, lokalnej marki ekopiwa wydaje się być kwestią czasu. Krótkiego czasu.

Ekologicznie i bezglutenowo

Hurtownia Bio Planet poszerzyła dostępną na polskim rynku ofertę bawarskiego browaru Neumarkter Lammsbrau, między innymi o piwa bezglutenowe (z alkoholem), ale także orkiszowe.

Bezglutenowe piwo do oferty wprowadził także Eko Wital, który pod marką „Mnich” na początku czerwca zaoferuje ekologiczne piwo bezglutenowe z Blegii. Pod marką tą proponowane są także piwa warzone metodami tradycyjnymi w oparciu o receptury klasztorne.

Organic Farma Zdrowia z piwem w ofercie

Od kilku tygodni piwa z ekocertyfikatem znajdują się w regularnej ofercie sieci Organic Farma Zdrowia. Na wykupienie koncesji decyduje się coraz więcej ekosklepów. Część oferuje natomiast jedynie piwa bezalkoholowe.

Ekopiwo z Bawarii

Z ciekawą ofertą, już od ok. 2 lat, na rynku działa też specjalistyczny sklep Biopiwo.pl, w ofercie którego znaleźć można przede wszystkim ekologiczne piwa importowane z Bawarii. – Zrządzenie losu sprawiło, że trafiliśmy na genialny browar Riedenburg z wyłącznie certyfikowanymi biologicznymi perełkami piwnymi. Po nim, znaleźliśmy kolejne wspaniałe rzemieślnicze browary takie jak Unertl, Krieger czy Kuchlbauer. I tak to się zaczęło… – mówiła w wywiadzie dla Biokuriera Olimpia Tomczyk-Iwko z Biopiwo.pl

Czy napijemy się polskiego ekologicznego piwa?

Kilka lat temu próbę taką podjął browar Jagiełło, który zaproponował piwo Origo, ale produkt nie przyjął się na rynku. Trzeba jednak dodać, że było to jeszcze przed wybuchem „piwnej rewolucji” i eksplozją popularności małych, lokalnych browarów. Dziś sytuacja jest zupełnie inna i wydaje się, że ta piwna nisza powinna szybko zostać zagospodarowana.

Karol Przybylak