Teraz czytasz...
Zupa z dynią i kluseczkami orkiszowymi
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Zupa z dynią i kluseczkami orkiszowymi

Składniki:
2 szklanki startej dyni
2 marchewki
1 pietruszka
Kawałek selera
2 udka (najlepiej ze swojskiej kury)
5 ziemniaków
2 łyżki masła
Sol, pieprz
Koperek

Kluski:
3 jajka
1 szklanka mąki orkiszowej

Sposób przygotowania:

1.    Mięso gotuję ok. 30 minut.
2.    Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki obieram  i ścieram na tarce na grubych oczkach.
3.    Dodaje do gotującego się mięsa i gotuje 10 minut.
4.    Z dyni usuwam ziarna i włókna, dynie ścieram na tarce na grubych oczkach i dodaje do gotującego się wywaru.
5.    Z jajek i maki orkiszowej zagniatam ciasto (jeśli jest za rzadkie dodać więcej maki, jeśli za tępe-ciepłej wody) i zrobić małe kluseczki.
6.    Dodać do gotującej się zupy i gotować z zupa ok. 15 minut.
7.    Podawać z koperkiem.

autorka przepisu: Katarzyna Kosmala

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.