Teraz czytasz...
Zupa dyniowa z grzybami [na święta i nie tylko!]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Zupa dyniowa z grzybami [na święta i nie tylko!]

Katarzyna Kosmala
zupa dyniowa z grzybami

Zupa dyniowa kojarzy się nam z jesienią, jednak chcemy pokazać, że pasuje też idealnie na Boże Narodzenie. Z jej smakiem doskonale komponują się leśne grzyby. Podpowiadamy, jak ugotować niebanalną w smaku zupę z dyni i uczynić z niej świąteczne danie. 

Wśród potraw wigilijnych jest barszcz czerwony na zakwasie, zupa grzybowa lub zupa rybna, ale krem z dyni? Któż o tym słyszał! Zgadzamy się, że to niewielkie odstępstwo od tradycji, jednak warte uwagi. Są i stałe elementy: grzyby leśne oraz postny charakter potrawy.

Dowiedz się więcej na temat: dynia

Zupa dyniowa na święta? Dlaczego nie!

Do tego taka dyniowa zupa solidnie rozgrzewa i wpisuje się w założenia oszczędnego gotowania. Warzywo bowiem jest jednym z tańszych, łatwych w samodzielnej uprawie i dobrym do przechowywania. Z kolei grzyby nierzadko zbieramy sami podczas wędrówek do lasu.

By nadać potrawie wykwintnego charakteru, podaj ją w niebanalny sposób: zupa dyniowa w dyni zachwyci gości i będzie prezentować się znakomicie na świątecznym stole.

→ Przepis na zupę dyniową z grzybami pierwotnie ukazał się w drukowanym Biokurierze. Możesz też przeczytać go on-line. Zachęcamy również do prenumeraty indywidualnej.

Przepis na zupę z dyni

Zupa z dyni: składniki

Dodatkowo:

  • 20 dag suszonych grzybów,
  • 2 cebule,
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy,
  • olej lub masło klarowane.

Jak zrobić zupę z dyni?

  1. Grzyby namaczaj przez kilka godzin, ugotuj z zielem angielskim i połówką cebuli w lekko osolonej wodzie, pokrój.
  2. Dynie obierz i pokrój na małe kawałki, zalej bulionem i gotuj ok. 15 minut.
  3. Na patelni rozgrzej masło klarowane.
  4. Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. 
  5. Smaż wszystko razem  ok. 3 minut, cały czas mieszając, następnie przełóż do gotującego się bulionu i razem gotuj 10 minut.
  6. Na koniec dodaj śmietanę i gotuj chwilę na małym ogniu.
  7. Dopraw i utrzyj blenderem.
  8. Drobno pokrojoną cebulę podsmaż, dodać pokrojone grzyby, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z zupą. 

→ Zobacz przepis na ciasto dyniowe

Zupa z dyni z kluseczkami orkiszowymi

To danie jest już mniej świąteczne i mniej wykwintne, ale bardzo smaczne, rozgrzewające i idealne dla całej rodziny.

Składniki:

Sposób przygotowania:

1.    Mięso gotuj ok. 30 minut.
2.    Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki obierz  i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
3.    Dodaj do gotującego się mięsa, gotuj razem 10 minut.
4.    Z dyni usuń ziarna i włókna, dynię zetrzyj na tarce na grubych oczkach i dodaj do gotującego się wywaru.
5.    Z jajek i mąki orkiszowej zagnieć ciasto (jeśli jest za rzadkie, dodaj więcej mąki) i zrób małe kluseczki.
6.    Dodaj do gotującej się zupy i gotuj z zupą ok. 15 minut.
7.    Podawaj z koperkiem.

→ Zobacz przepis na zupę cebulową

Jak zawekować zupę?

Zupę dyniową można zawekować, by móc mieć pod ręką gotowy posiłek, gdy nie będzie czasu na gotowanie. Przygotuj słoik, najlepiej litrowy. Nalej do niego gorącą, najlepiej jeszcze wrzącą zupę (ale nie do pełna, zostaw 2-3 cm wolnego miejsca), następnie przetrzyj ręcznikiem papierowym brzeg słoika i mocno zakręć zakrętkę.

→  Przeczytaj również: Ekologiczna uprawa dyni zwyczajnej

Jak upiec dynię?

Pieczona dynia (purée z dyni) pojawia się w wielu przepisach. W takiej wersji bowiem ma nieco bardziej intensywny smak i wyrazisty kolor (dynia z wody co prawda również jest smaczna, ale jej konsystencja nie każdemu odpowiada).

Pokrój warzywo na mniejsze kawałki i usuń pestki, następnie ułóż skórką do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 35-40 min w temperaturze 180°C. Takie purée z dyni idealnie sprawdzi się też jako dodatek do placków, kotletów warzywnych i ciast, np. dyniowych brioszek z karmelem. To też dobry posiłek dla niemowlęcia na etapie rozszerzania diety.

Jak zrobić grzanki na patelni?

Do zupy dyniowej doskonale pasują grzanki, które warto zrobić z czerstwego pieczywa. By je przygotować, pokrój pieczywo w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Wrzuć pieczywo i nieustannie mieszaj do czasu, aż stanie się złocisto-brązowe. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz ziołami.

→ Przeczytaj również: Co można zrobić z dyni?

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.