Składniki:
2 szklanki startej dyni
2 marchewki
1 pietruszka
Kawałek selera
2 udka (najlepiej ze swojskiej kury)
5 ziemniaków
2 łyżki masła
Sol, pieprz
Koperek
Kluski:
3 jajka
1 szklanka mąki orkiszowej
Sposób przygotowania:
1. Mięso gotuję ok. 30 minut.
2. Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki obieram i ścieram na tarce na grubych oczkach.
3. Dodaje do gotującego się mięsa i gotuje 10 minut.
4. Z dyni usuwam ziarna i włókna, dynie ścieram na tarce na grubych oczkach i dodaje do gotującego się wywaru.
5. Z jajek i maki orkiszowej zagniatam ciasto (jeśli jest za rzadkie dodać więcej maki, jeśli za tępe-ciepłej wody) i zrobić małe kluseczki.
6. Dodać do gotującej się zupy i gotować z zupa ok. 15 minut.
7. Podawać z koperkiem.
autorka przepisu: Katarzyna Kosmala