Składniki:
300g topinamburu
250g kartofli
1 marchewka
po kawałku selera,pora
1 mała cebula
Sposób przygotowania:
Warzywa opłukać, obrać i pokroić w dużą kostkę i z 1 lyżką masła lub oleju wrzucić do garnka-podgrzewać mieszając przez parę minut – zalać gorącą, przegotowaną woda ok.1,5 litra – dodać liść laurowy, grzybek suszony(pokruszony).przykryć i gotować ok. 20minut. Przyprawić solą, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny i jak kto lubi śmietaną. Można dodać sosu sojowego lub bulionu do smaku. Wyjąc liść laurowy z zupy i jak trochę przestygnie-zmiksować blenderem. podawać z grzankami czy drobnymi pierożkami itp.
Zupa wychodzi dość rzadka – jeżeli chcemy bardziej gęstą to dodajemy mniej wody.
autorka przepisu: Maria Hehmann
[Wróć do spisu Eko zup] | [Wróć do spisu przepisów ]