Składniki:
pęk botwiny bio (wykorzystujemy zarówno liście, łodygi, jak i młode buraki)
pęk młodych marchewek bio
2 cebele bio
kostka warzywna bio
3-4 łyżki oliwy organicznej
3-4 łyżki octu jabłkowego bio
szklanka wody z ogórków małosolnych bio
przyprawy bio: pieprz, sól, czosnek (dwa ząbki)
natka pietruszki bio
3 łyżki mąki kukurydzianej bio
100ml jogurtu naturalnego bio
Sposób przygotowania:
Liście z łodygami oddzielamy od korzeni, dobrze myjemy, następnie dość drobno kroimy; młode buraczki obieramy ze skóry i kroimy w plasterki; wszystko razem wrzucamy do wysokiego garnka, zalewamy wodą (ok. 2,5l) i gotujemy na średnim ogniu. Dodajemy kostkę warzywną, pokrojoną w cienkie plasterki cebulę, czosnek i oliwę.
W oddzielnym garnku gotujemy obraną, umytą i pokrojoną w paski marchewkę (dosłownie 5-6 minut).
Wywar warzywny z botwinką „okraszamy” octem jabłkowym, wlewamy wodę z ogórków małosolnych, a po 20 minutach gotowania dorzucamy marchewkę.
Mąkę kukurydzianą mieszamy z jogurtem naturalnym i 150ml zimnej wody – tak przygotowaną „zaprawą” zabielamy naszą botwinkową zupę.
Doprawiamy do smaku, dorzucamy garść drobno pokrojonej natki pietruszki i pozostawiamy na małym ogniu 3-4 minuty.
Autorka przepisu: Agnieszka Szeffler Grudkowska
Przyślij nam swój przepis! redakcja@biokurier.pl
[Wróć do spisu Eko zup] | [Wróć do spisu przepisów ]
Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody! redakcja@biokurier.pl
Chcesz wiedzieć jakie przepisy pojawiają się na naszej stronie? Zapisz się na newsletter (w dolnym lewym rogu)
Klikając na poniższe TAGI otrzymasz przepisy i informacje na temat danego produktu!