Zrównoważony rozwój, niemarnowanie produktów oraz lokalność wśród najważniejszych trendów kulinarnych na 2020 rok

Badania dowodzą, że produkty ekologiczne zawierają więcej witamin i minerałów niż żywność konwencjonalna.
Badania dowodzą, że produkty ekologiczne zawierają więcej witamin i minerałów niż żywność konwencjonalna.

Jesień to dobry moment na prognozy dotyczące kolejnego roku. Także w kulinariach. Naukowcy z SWPS zebrali w jednym miejscu prognozy dotyczące trendów na 2020 rok.


Ze względu na zmiany klimatyczne i kurczenie się zasobów Ziemi od kilku lat tematem przewodnim są: zrównoważony rozwój, niemarnowanie produktów oraz lokalność. Niektóre zagadnienia ewoluują lub zmieniają nomenklaturę, i tak na przykład w 2020 roku dużo będzie mówiło się nie o diecie wegetariańskiej (eng. vegetarian diet), ale o tej opartej na pokarmach roślinnych (eng. plant-based diet)

– przewiduje dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS.

Według firmy Benchmark dziesięć gorących ogólnoświatowych trendów to:

  1. kannabidiol (organiczny związek chemiczny zawarty w konopiach siewnych, pozbawiony działania psychoaktywnego), jako dodatek do napojów i produktów spożywczych;
  2. roślinne alternatywy dla przetworów mlecznych;
  3. zdrowe przekąski (np. ryż preparowany, chipsy z groszku zielonego lub jarmużu);
  4. owoc drzewa bochenkowego, jako substytut mięsa;
  5. nietypowe owocowe smaki (yuzu, opuncja, kaffir);
  6. napoje gazowane (w szczególności woda gazowana);
  7. mleko owsiane;
  8. jedzenie w jasnych i intensywnych kolorach;
  9. większa identyfikowalność (składników jedzenia i opakowań)
  10. zwrot w percepcji produktów spożywczych (np. warzywa i owoce nie muszą być piękne, oby były smaczne oraz zdrowe).
Zdecydowanie warto serwować warzywa na grill.
Zdecydowanie warto serwować warzywa na grill.

Z kolei przedstawiciele nowojorskich targów Summer Fancy Food Show wśród produktów przyszłości wymieniają:

  • przekąski warzywne (np. z kalafiora, grochu, ciecierzycy),
  • orzechy kokosowe,
  • probiotyki,
  • alternatywy cukru spożywczego
  • jedzenie bezglutenowe.

Roślinne alternatywy dla mleka

Co jeszcze pojawia się w pierwszych raportach dotyczących trendów kulinarnych na 2020 rok?

  • Mocktails (koktajle bezalkoholowe),
  • więcej produktów wegańskich,
  • alternatywy mleka,
  • wołowina,
  • cukierki (ale w zdrowszej wersji),
  • grill w nowej odsłonie,
  • kuchnia śródziemnomorska,
  • fine dining, zakładanie przydomowych ogródków.

Wróci moda na gotowanie w domu?

Eksperci mówią także też o powrocie mody na gotowanie w domu. Ze względu na to, że prężnie rozwija się turystyka kulinarna, konsumenci będą poszukiwać smaków wspomnień z podróży w restauracjach. Wyjazdy zagraniczne sprzyjają też powstawaniu różnych typów kuchni fusion.

Igrzyska napędzą japońską kuchnię?

Letnie Igrzyska Olimpijskie 2020 odbędą się w Tokio, zatem można spodziewać się większego zainteresowania kuchnią japońską.

Obserwując ogólnoświatowe trendy, warto pamiętać o tym, że nie wszystko znajdzie swoje odzwierciedlenie na każdym rynku spożywczo-gastronomicznym. Jest to związane przede wszystkim ze świadomością kulinarną, otwartością na nowości czy zasobnością portfela mieszkańców danego kraju – podkreślają eksperci Uniwersytetu SWPS, którzy zebrali powyższe trendy.