Jesień to dobry moment na prognozy dotyczące kolejnego roku. Także w kulinariach. Naukowcy z SWPS zebrali w jednym miejscu prognozy dotyczące trendów na 2020 rok.
Ze względu na zmiany klimatyczne i kurczenie się zasobów Ziemi od kilku lat tematem przewodnim są: zrównoważony rozwój, niemarnowanie produktów oraz lokalność. Niektóre zagadnienia ewoluują lub zmieniają nomenklaturę, i tak na przykład w 2020 roku dużo będzie mówiło się nie o diecie wegetariańskiej (eng. vegetarian diet), ale o tej opartej na pokarmach roślinnych (eng. plant-based diet)
– przewiduje dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS.
Według firmy Benchmark dziesięć gorących ogólnoświatowych trendów to:
- kannabidiol (organiczny związek chemiczny zawarty w konopiach siewnych, pozbawiony działania psychoaktywnego), jako dodatek do napojów i produktów spożywczych;
- roślinne alternatywy dla przetworów mlecznych;
- zdrowe przekąski (np. ryż preparowany, chipsy z groszku zielonego lub jarmużu);
- owoc drzewa bochenkowego, jako substytut mięsa;
- nietypowe owocowe smaki (yuzu, opuncja, kaffir);
- napoje gazowane (w szczególności woda gazowana);
- mleko owsiane;
- jedzenie w jasnych i intensywnych kolorach;
- większa identyfikowalność (składników jedzenia i opakowań)
- zwrot w percepcji produktów spożywczych (np. warzywa i owoce nie muszą być piękne, oby były smaczne oraz zdrowe).

Z kolei przedstawiciele nowojorskich targów Summer Fancy Food Show wśród produktów przyszłości wymieniają:
- przekąski warzywne (np. z kalafiora, grochu, ciecierzycy),
- orzechy kokosowe,
- probiotyki,
- alternatywy cukru spożywczego
- jedzenie bezglutenowe.
https://biokurier.pl/jedzenie/roslinne-alternatywy-dla-mleka/
Co jeszcze pojawia się w pierwszych raportach dotyczących trendów kulinarnych na 2020 rok?
- Mocktails (koktajle bezalkoholowe),
- więcej produktów wegańskich,
- alternatywy mleka,
- wołowina,
- cukierki (ale w zdrowszej wersji),
- grill w nowej odsłonie,
- kuchnia śródziemnomorska,
- fine dining, zakładanie przydomowych ogródków.
Wróci moda na gotowanie w domu?
Eksperci mówią także też o powrocie mody na gotowanie w domu. Ze względu na to, że prężnie rozwija się turystyka kulinarna, konsumenci będą poszukiwać smaków wspomnień z podróży w restauracjach. Wyjazdy zagraniczne sprzyjają też powstawaniu różnych typów kuchni fusion.
Igrzyska napędzą japońską kuchnię?
Letnie Igrzyska Olimpijskie 2020 odbędą się w Tokio, zatem można spodziewać się większego zainteresowania kuchnią japońską.
Obserwując ogólnoświatowe trendy, warto pamiętać o tym, że nie wszystko znajdzie swoje odzwierciedlenie na każdym rynku spożywczo-gastronomicznym. Jest to związane przede wszystkim ze świadomością kulinarną, otwartością na nowości czy zasobnością portfela mieszkańców danego kraju – podkreślają eksperci Uniwersytetu SWPS, którzy zebrali powyższe trendy.