Teraz czytasz...
Zrównoważony rozwój, niemarnowanie produktów oraz lokalność wśród najważniejszych trendów kulinarnych na 2020 rok

Zrównoważony rozwój, niemarnowanie produktów oraz lokalność wśród najważniejszych trendów kulinarnych na 2020 rok

Jesień to dobry moment na prognozy dotyczące kolejnego roku. Także w kulinariach. Naukowcy z SWPS zebrali w jednym miejscu prognozy dotyczące trendów na 2020 rok.

Ze względu na zmiany klimatyczne i kurczenie się zasobów Ziemi od kilku lat tematem przewodnim są: zrównoważony rozwój, niemarnowanie produktów oraz lokalność. Niektóre zagadnienia ewoluują lub zmieniają nomenklaturę, i tak na przykład w 2020 roku dużo będzie mówiło się nie o diecie wegetariańskiej (eng. vegetarian diet), ale o tej opartej na pokarmach roślinnych (eng. plant-based diet)

– przewiduje dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS.

Według firmy Benchmark dziesięć gorących ogólnoświatowych trendów to:

  1. kannabidiol (organiczny związek chemiczny zawarty w konopiach siewnych, pozbawiony działania psychoaktywnego), jako dodatek do napojów i produktów spożywczych;
  2. roślinne alternatywy dla przetworów mlecznych;
  3. zdrowe przekąski (np. ryż preparowany, chipsy z groszku zielonego lub jarmużu);
  4. owoc drzewa bochenkowego, jako substytut mięsa;
  5. nietypowe owocowe smaki (yuzu, opuncja, kaffir);
  6. napoje gazowane (w szczególności woda gazowana);
  7. mleko owsiane;
  8. jedzenie w jasnych i intensywnych kolorach;
  9. większa identyfikowalność (składników jedzenia i opakowań)
  10. zwrot w percepcji produktów spożywczych (np. warzywa i owoce nie muszą być piękne, oby były smaczne oraz zdrowe).
Zdecydowanie warto serwować warzywa na grill.
Zdecydowanie warto serwować warzywa na grill.

Z kolei przedstawiciele nowojorskich targów Summer Fancy Food Show wśród produktów przyszłości wymieniają:

  • przekąski warzywne (np. z kalafiora, grochu, ciecierzycy),
  • orzechy kokosowe,
  • probiotyki,
  • alternatywy cukru spożywczego
  • jedzenie bezglutenowe.

https://biokurier.pl/jedzenie/roslinne-alternatywy-dla-mleka/

Co jeszcze pojawia się w pierwszych raportach dotyczących trendów kulinarnych na 2020 rok?

  • Mocktails (koktajle bezalkoholowe),
  • więcej produktów wegańskich,
  • alternatywy mleka,
  • wołowina,
  • cukierki (ale w zdrowszej wersji),
  • grill w nowej odsłonie,
  • kuchnia śródziemnomorska,
  • fine dining, zakładanie przydomowych ogródków.

Wróci moda na gotowanie w domu?

Eksperci mówią także też o powrocie mody na gotowanie w domu. Ze względu na to, że prężnie rozwija się turystyka kulinarna, konsumenci będą poszukiwać smaków wspomnień z podróży w restauracjach. Wyjazdy zagraniczne sprzyjają też powstawaniu różnych typów kuchni fusion.

Igrzyska napędzą japońską kuchnię?

Letnie Igrzyska Olimpijskie 2020 odbędą się w Tokio, zatem można spodziewać się większego zainteresowania kuchnią japońską.

Obserwując ogólnoświatowe trendy, warto pamiętać o tym, że nie wszystko znajdzie swoje odzwierciedlenie na każdym rynku spożywczo-gastronomicznym. Jest to związane przede wszystkim ze świadomością kulinarną, otwartością na nowości czy zasobnością portfela mieszkańców danego kraju – podkreślają eksperci Uniwersytetu SWPS, którzy zebrali powyższe trendy.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.