USA, Niemcy i Francja – to właśnie tam rynek żywności ekologicznej jest największy na świecie. Znamy dane opublikowane w raporcie The World Of Ogranic Agriculture.
W Stanach Zjednoczonych Ameryki Północnej wartość rynku szacowana jest autorów raportu na 22,590 mln Euro. Niemiecki rynek bio produktów to 7,040 mln a wartość francuskiego obliczona została na 4,004 mln.
Oto pełne zestawienie:
10 krajów z największym rynkiem żywności ekologicznej
1. USA 22 590 mln Euro
2. Niemcy 7 040
3. Francja 4 004
4. Kanada 2 136
5. Wielka Brytania 1 950
6. Włochy 1 885
7. Szwajcaria 1 520
8. Austria 1 065
9. Japonia 1 000
10. Hiszpania 988
…
Polska ok. 150 mln Euro.
Inaczej przedstawia się zestawienie jeżeli chodzi o konsumpcję żywności ekologicznej per capita. Tutaj w czołówce znajdują się: Szwajcaria (przeciętny Szwajcar wydaje rocznie na certyfikowaną bio żywność 189 Euro), Dania i Luksemburg.
Zobacz: Szwajcar wydaje rocznie na eko żywność 189 Euro. Polak… 3 Euro.
Dane pochodzą z 15 edycji opublikowanego przez IFOAM (Międzynarodowa Federacja Rolnictwa Ekologicznego) i FiBL (Instytutu Badawczego Rolnictwa Ekologicznego) raportu The World of Organic Agriculture 2014.
Obszerny raport zawiera informacje na temat rynku globalnego sektora, najnowsze osiągnięcia w certyfikacji, norm i przepisów, a także wgląd do aktualnego stanu i tendencji występujących w rolnictwie ekologicznym.
Follow @KarolPrzybylak na podstawie The World Of Organic Agriculture