Znamy 10 krajów z największym rynkiem żywności ekologicznej

blank

USA, Niemcy i Francja – to właśnie tam rynek żywności ekologicznej jest największy na świecie. Znamy dane opublikowane w raporcie The World Of Ogranic Agriculture.

W Stanach Zjednoczonych Ameryki Północnej wartość rynku szacowana jest autorów raportu na 22,590 mln Euro. Niemiecki rynek bio produktów to 7,040 mln a wartość francuskiego obliczona została na 4,004 mln.

Oto pełne zestawienie:

10 krajów z największym rynkiem żywności ekologicznej

1.    USA 22 590 mln Euro
2.    Niemcy 7 040
3.    Francja 4 004

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

4.    Kanada 2 136
5.    Wielka Brytania 1 950
6.    Włochy 1 885
7.    Szwajcaria 1 520
8.    Austria 1 065
9.    Japonia 1 000
10.    Hiszpania 988

Polska ok. 150 mln Euro.

Inaczej przedstawia się zestawienie jeżeli chodzi o konsumpcję żywności ekologicznej per capita. Tutaj w czołówce znajdują się: Szwajcaria (przeciętny Szwajcar wydaje rocznie na certyfikowaną bio żywność 189 Euro), Dania i Luksemburg.

Zobacz: Szwajcar wydaje rocznie na eko żywność 189 Euro. Polak… 3 Euro.

Dane pochodzą z 15 edycji opublikowanego przez IFOAM (Międzynarodowa Federacja Rolnictwa Ekologicznego) i FiBL (Instytutu Badawczego Rolnictwa Ekologicznego) raportu The World of Organic Agriculture 2014.

Obszerny raport zawiera informacje na temat rynku globalnego sektora, najnowsze osiągnięcia w certyfikacji, norm i przepisów, a także wgląd do aktualnego stanu i tendencji występujących w rolnictwie ekologicznym.

na podstawie The World Of Organic Agriculture

Brak postów do wyświetlenia