Teraz czytasz...
Zimowy, świąteczny Biokurier dostępny
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Zimowy, świąteczny Biokurier dostępny

Dziś rozpoczynamy wysyłkę najnowszego numeru Biokuriera. Na zimę doradzamy jak i dlaczego skorzystać z bogactwa kasz, orzechów, bakalii a także dlaczego sięgnąć po eko rybę oraz tahini. Nie brakuje przepisów kulinarnych oraz porad dotyczących wzmacniania odporności. Kontynuujemy również cykl poświęcony interakcjom między żywnością a lekami –tym razem będzie o ziołach.

Skorzystaj z bogactwa kasz

Kasza to podstawowy składnik menu w wielu krajach świata. Także w polskiej kuchni zajmowała ważne miejsce. W pewnym stopniu z naszych talerzy wyparły ją ziemniaki i makarony, ale o kaszach nie powinniśmy zapominać. Do wyboru mamy ich ogromne bogactwo.

Zimowe przekąski: ORZECHY I BAKALIE

To, co zdrowe nie zawsze musi być niesmaczne – bakalie są idealnym potwierdzeniem tych słów. Po suszone morele, banany, albo figi, orzechy, rodzynki lub daktyle sięgamy często w poszukiwaniu słodyczy, ale przy okazji możemy dostarczyć swoim organizmom wielu, przydatnych zwłaszcza zimą, pożytecznych składników. Wybierając bakalie z certyfikatem ekologicznym, możemy być spokojni o to, że nie konserwowano ich dwutlenkiem siarki.

Święta z ekorybą?

Wyborny smak oraz walory zdrowotne: wysokowartościowe białko, kwasy tłuszczowe omega 3, witaminy z grupy B, witamina A, witamina D, składniki mineralne – to tylko część argumentów przemawiających za tym, by wzbogacić swoje menu o ryby. Zresztą trudno wyobrazić sobie wigilijny stół bez przynajmniej jednej potrawy, która nie zawierałaby ich w składzie. Niestety przemysłowy chów często sprawia, że smak i jakość ryb pozostawiają wiele do życzenia. W dodatku degradacji ulega środowisko naturalne. Alternatywą mogą być ryby z hodowli ekologicznych – od 2010 roku producenci mogą uzyskiwać stosowny certyfikat.

Tahini, czyli pasta sezamowa

W daniach kuchni arabskiej tahini jest składnikiem potraw takich jak baba ghanoush, sosu tahini, humusu, a nawet ciasteczek. Ma lekko orzechowy smak z nutą goryczki.

Zimowe wzmacnianie odporności

W czasie jesienno-zimowych chłodów, zmian temperatury bardzo łatwo możemy się przeziębić. Od nas samych, w dużym stopniu, zależy, czy nasz organizm zahartuje się i uodporni na wszelkiego rodzaju wirusy i bakterie w te chłodne dni. Co zrobić, aby w naturalny sposób się wzmocnić?

4 świąteczne przepisy

Paszet z fasoli, Pieczone kawałki karpia w rękawie z ziołami i oliwkami, Ciasto z makiem kontra ciasteczka z makiem, Zdrowe batoniki owsiane z bakaliami.

Kakao zamiast koki. Jak Sprawiedliwy Handel staje się alternatywą dla narkobiznesu

Z jakimi wyzwaniami borykają się rolnicy uprawiający kakaowiec? Jakie szanse daje im uczestnictwo w systemach rolnictwa ekologicznego i Sprawiedliwego Handlu? Wrażenia po podróży do Peru przedstawia Agnieszka Bińkowska, współtwórczyni pierwszej polskiej marki produktów BIO i Fairtrade.

Odwiedzamy pionierów ekorolnictwa

Aleksandra i Mieczysław Babalscy to pionierzy rolnictwa ekologicznego w Polsce. Od wielu lat przy niewielkim gospodarstwie działa Wytwórnia Makaronu BIO. Chociaż specjalizują się w uprawie zbóż (przede wszystkim dawnych gatunków), prowadzą również sad ze starymi jabłoniami. O swoim gospodarstwie Mieczysław Babalski mógłby opowiadać długo i robi to często, bo do Pokrzydowa często przyjeżdżają różnego rodzaju wycieczki.

Jak oddziałują na siebie zioła i leki?

Łatwy dostęp do preparatów ziołowych niekiedy może zacierać w nas poczucie, że mamy do czynienia z substancjami, które wywołują efekt farmakologiczny. Powinniśmy pamiętać, że zioła to również leki i dlatego należy przestrzegać zalecanych dawek i wszelkich zaleceń medycznych związanych z danym preparatem ziołowym. Ważne jest również to, aby zwracać uwagę na możliwości wystąpienia interakcji między lekiem chemicznym a ziołowym. Omawiamy zależności pomiędzy popularnymi ziołami a często zażywanymi lekami.

Żywność ekologiczna. Fakty i mity

Podczas różnego rodzaju spotkań i rozmów niejednokrotnie spotykamy się z wieloma obiegowymi sądami na temat żywności ekologicznej. W tej serii artykułów Andrzej Szeremeta porządkuje naszą wiedzę.Czy żywność FAIRTRADE to zawsze żywność ekologiczna?
Kosmetyka naturalna. 5 sposobów na zimową pielęgnację dłoni

Jak zamawiać Biokurier?

Dla eko sklepu  | Prenumerata indywidualna

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.