Już jest! Zimowy numer Biokuriera wędruje właśnie, w nakładzie 32 000 egzemplarzy, do ekosklepów w całej Polsce. Przeczytacie o zaletach zdrowotnych strączków, wizycie u ekopiekarza, naturalnej koloryzacji i zaletach rooibos. Polecamy również przepisy kulinarne i wywiad z szefem kuchni, Bogdanem Gałązką.
Tematy numeru:
Zakochaj się w… strączkach
Rośliny strączkowe obfitują w cenne makro- i mikroelementy. Przyrządzać je można na wiele sposobów – inspiracji dostarczają kuchnie regionalne z niemal całego świata. Opisujemy 5 roślin strączkowych, o których warto pamiętać, komponując swój jadłospis: bób, ciecierzycę, fasolę, groch i soczewcię. Polecamy również przepis na pasztet z soczewicy.
Ser i wino. W poszukiwaniu połączeń, nie tylko tych idealnych
Ser i wino są jak Bolek i Lolek, jak Flip i Flap, jak Chip i Dale, jak Żwirek
i Muchomorek, jak Bonnie i Clyde w końcu jak Romeo i Julia. Wiecie już, o co mi chodzi. Są po prostu nierozłączni…
Rooibos – czerwony skarb z Południowej Afryki
Delikatny, miodowy aromat i subtelny smak sprawia, że rooibos
zdobywa coraz więcej entuzjastów. Napar (bo tak naprawdę nie jest to
herbata – parzymy igiełki rośliny o nazwie czerwonokrzew!) nadaje się
do picia zarówno latem, jak i zimą. Jakie są jego zdrowotne atuty?
8 składników rozgrzewającego menu
Brak gorących promieni słonecznych, zimno oraz coraz dłuższe, ciemniejsze dni powodują, że siłą rzeczy szukamy czegoś, co ogrzeje nas od środka. Oprócz ciepłego koca i gorącej kąpieli, wychłodzone mu organizmowi przydadzą się produkty, które pobudzą krążenie krwi. Zioła, przyprawy i warzywa nawet spożywane na surowo pozwolą zachować energię w ciągu dnia. Oto top 10 „ciepłych” produktów, które powinny znaleźć się w naszym zimowym jadłospisie.
Przyprawy korzenne w kosmetyce naturalnej (1)
Zima to czas, gdy potrzebujemy rozgrzania, pobudzenia, ale także pięknego zapachu, który ukoi nasze zmysły. Często piękny aromat dają przyprawy korzenne, które królują w zimowej kuchni. Chętnie dodajemy je do herbaty, grzańca, dań jednogarnkowych, do warzyw, mięsa i zup. Tym razem pokazujemy, że można je wykorzystać również w kosmetyce naturalnej. Dzięki przyprawom zimowe kosmetyki będą aromatyczne, zdrowe i pomogą miło przetrwać zimę, często szarą i ponurą.
5 faktów o… żurawinie
Żurawina to jeden z naturalnych antybiotyków, znanych w medycynie ludowej od wieków. Dawniej określano ją niezbyt chlubnym mianem „cytryny dla ubogich”, dzisiaj traktuje się w kategoriach luksusowego dodatku do dań mięsnych, zwłaszcza dziczyzny. Świetnie sprawdza się też w połączeniu z serami.
Życie to sztuka wyborów
Z Bogdanem Gałązką, restauratorem z Zamku w Malborku, rozmawiamy o tym, jak osiągnąć sukces w gastronomii.
Święta pachnące karobem!
W czasie Świąt i z okazji różnych rodzinnych uroczystości przygotowujemy wiele smacznych, ulubionych potraw. Wypieki i desery na bazie czekolady należą do tych, które najczęściej pojawiają się w naszych domach. Czy można przygotować czekoladki, pralinki, brownie, babkę marmurkową czy tort z polewą czekoladową jeśli czekolada i kakao znajdują się na liście niedozwolonych produktów?
Rozgrzewające zupy
- Zupa z fasoli mungz ogórkami kiszonymi,
- Wegańska zupa z meksykańską inspiracją,
- Zupa grzybowa z porto, koperkiem i creme fraiche,
- Rozgrzewająca zupa krem z pieczonej marchwi z imbirem i mlekiem kokosowym
Zakwaszenie organizmu. „Moda” czy realny problem?
Termin „zakwaszenie organizmu” w ostatnich latach stał się bardzo popularny.
Posługują się nim dietetycy i zwolennicy zdrowej diety, pojawia się czasem w reklamach suplementów diety. Czy to mit i ukuty na potrzeby chwili slogan, czy może faktycznie obfitująca w kwasotwórcze składniki dieta może nam zaszkodzić?
Jarmuż. Zimowy dostawca witamin
Obecnie z wielu źródeł możemy usłyszeć, że jarmuż to jedna z najzdrowszych roślin.
Nie ma w tym przesady. Jego zielone liście zawierają praktycznie wszystkie składniki
odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Adaptogeny – cud z natury czy kolejna chwilowa moda?
Adaptogeny to pojęcie stosunkowo mało znane w naszym kraju, choć nazwa to powstała już w połowie ubiegłego wieku, a same adaptogeny jako naturalne środki lecznicze stosowane są od tysięcy lat w medycynie dalekiego wschodu. Dlatego warto przyjrzeć się im bliżej? A nuż okaże się, że będą tym, czego w naszej diecie brakowało od dawna? Adaptogeny wydają się być idealnym suplementem dla osób aktywnych fizycznie i sportowców.
Krótka droga od adwentu i bożonarodzeniowego jarmarku do karnawału
Panujący u nas stereotypowy wizerunek Niemca jako osoby bez fantazji i humoru, pryska jak bańka mydlana w momencie, gdy człowiek odwiedzi w ostatnie dni karnawału nie tylko Kolonię czy Moguncję, ale przede wszystkim miasteczka w Badenii-Wirtembergii. W Niemczech działa 1700 różnych towarzystw karnawałowych, z czego co trzecie zawiązało się w latach 90. XX wieku! Choć karnawał poprzedza adwent, są regiony w Niemczech, gdzie rozpoczyna się on już… w listopadzie! Ale o tym za moment
Abiocadło z pieca spadło!
Rumiane rymy, czyli o tym, co poezja ma wspólnego z chlebem. Rozmowa z Bogdanem Smolorzem, piekarzem ekologicznym
Naturalna koloryzacja włosów
Wiele już wiemy na temat zalet stosowania kosmetyków naturalnych. Są jednak obszary, w których trudniej przychodzi nam po nie sięgać. Wątpimy w skuteczność produktu, mniejszą wygodę stosowania. Obawiamy się również o cenę.
Jak w każdym numerze polecamy również nowości produktowe i przekazujemy newsy z bioświata.