„Zielony kociołek” to książeczka, w której zebrano wskazówki dotyczące zrównoważonej konsumpcji, kompendium wiedzy na temat żywności ekologicznej i lokalnej, rolnictwa ekologicznego oraz korzyści z niego płynących – dla klimatu, środowiska, dobrostanu zwierząt i zdrowia ludzi.
– Pokarm, jaki codziennie gości na twoim talerzu, gdyby tylko jakiś magik wyczarował mu usta, mógłby opowiedzieć ci długie i barwne koleje swojego losu. Prościej jednak nie czekać na czarnoksiężnika, który mocą swoich zaklęć zmieni twój posiłek w gadułę, lecz samemu zabawić się w kulinarnego detektywa – to zdanie otwiera napisany przez Małgorzatę Kowalską poradnik. Na kolejnych kartach poradnika (przydatnego zarówno dla dzieci jak i rodziców) przedstawia ona ważne informacje dotyczące żywności i rolnictwa.
Wydawcą poradnika (publikacja liczy 101 stron) jest Stowarzyszenie Wiejskie „Zielona Przestrzeń”. Publikacja powstała w ramach projektu „Wiem, co jem” dofinansowanego ze środków Global Greengrants Fund.
W książeczce znaleźć można odpowiedzi na pytania takie jak:
Jak kupować żeby się nie rozczarować?
Czy to sposób jest jedyny pestycydy lać w rośliny?
Czy dobra krowa to majątku połowa?
Czy zachwycaCię dżdżownica?
Jak bez problemów i błędów licznych rozpoznać produkt
ekologiczny?
Spis treści
Rolnictwo
Pieczywo
Nabiał
Jaja
Miód
Warzywa
Owoce
Oleje
Zakupy
Bibliografia
Więcej informacji: http://zielona.org/Zielony-kociolek
Publikacja na razie dostępna jest jedynie w wersji elektronicznej (a szkoda) i można ja pobrać w formacie pdf [4,7 MB]