Zielone bogactwo ekologicznej sałaty

90% wody, waga piórkowa, delikatny smak, bardzo wrażliwa na towarzystwo… wydawać by się mogło, że nie warto sie nią w ogóle zajmować… A jednak byłby to duży błąd. Sałata, należy do bardzo zdrowych warzyw. Sałata masłowa, rukola, roszponka, rzymska, dębowa czy lodowa… na stoisku z ekologicznymi warzywami występuje w wielu odmianach. Różnią się one między sobą wyglądem liści, ich kruchością, kolorem, smakiem i właściwościami odżywczymi. Co warto wiedzieć o sałatach? Nasz temat tygodnia to sałata ekologiczna.

Najlepsza w sezonie!

Sałatę najlepiej jeść w sezonie: od maja do jesieni. Wtedy mamy większą pewność, że sałaty wyrosły naturalnie i w naszych warunkach klimatycznych. Sałaty należą do warzyw, które na liściach magazynują dużo szkodliwych dla zdrowia substancji stąd szczególnie polecane jest szukanie tych, które pochodzą z certyfikowanych upraw ekologicznych.

Jak wybrać dobrą sałatę?

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Najlepsza sałata to niekoniecznie ta, która wygląda jakby wyciągnięto ją z…kolorowego katalogu. Jakość warzywa możemy sprawdzić zwracając uwagę na wygląd. Im bardziej zwięzłą główkę ma sałata, tym jest ona lepszej jakości. Zewnętrzne liście powinny mieć barwę ciemnozieloną. Im bliżej środka zaglądniemy, tym ich kolor powinien być jaśniejszy. Nie sięgajmy po sałatę z nadgnitym głąbem – to wyraźny znak, że sałata zbyt dużo czasu spędziła w sklepie lub na targu i nie jest świeża. Liście i rdzeń powinny być zdrowe i jędrne. Warto wiedzieć, że sałatę bez większego trudu można uprawiać we własnym ogródku, balkonie lub parapecie.

Interesujesz się walorami zdrowotnymi ekologicznych warzyw? – sprawdź: Ekologiczna Apteczka Warzywna

Pyszna na surowo

Sałaty najlepsze są na surowo. Można z nich tworzyć fantazyjne kompozycje sałatkowe. Im więcej odmian, tym surówka jest zdrowsza i bardziej cieszy oczy. Przed użyciem, liście sałaty trzeba dokładnie umyć, wysuszyć (najlepiej specjalnej suszarce, można wykorzystać też ręczniki papierowe), a następnie porwać na kawałki rękoma, a nie kroić, gdyż stal może zmienić jej smak.

 

Sprawdź przepisy na potrawy z żywności ekologicznej wykorzystujące: sałata eko:

Bogata w witaminy

Sałata jest podstawą niemal każdej racjonalnej kuracji odchudzającej. Ma znikome ilości kalorii, dużo błonnika pokarmowego, celulozy oraz wiele minerałów i witamin: A, E, D, C, witamin z grupy B – zwłaszcza kwasu foliowego niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Liście sałaty są skarbnicą antyoksydantów, które walczą z procesami starzenia i wpływają na odnowę komórek ciała. Sałata jedzona codziennie doskonale reguluje działanie przewodu pokarmowego.

Różne odmiany sałaty i ich właściwości

Sałata masłowa
Najbardziej znana i popularna w Polsce. Bardzo lubiana – również przez ogrodowe ślimaki. Jej duże listki często goszczą na kanapkach i na talerzach. Dodadzą wiosennej świeżości każdemu daniu.

Sałata karbowana, czerwona, dębolistna
Bardzo dekoracyjna ze względu na swoje misternie pofałdowane listki (mogą mieć różne zabarwienie). Ma delikatny, lekko orzechowy smak. Podaje się ją jako atrakcyjny wizualnie dodatek do innych odmian sałat. Wyśmienita z sosem winegret.

Sałata rzymska
Ma wydłużone, kruche listki zwarte w podłużne główki. Słodsza i subtelniejsza w smaku od sałaty masłowej. Pyszna w akompaniamiencie sosów na bazie majonezu, z dodatkiem serów pleśniowych i orzechów.

Sałata lodowa
Bardzo krucha. Wyglądem przypomina kapustę. Wyśmienita z sosami na bazie jogurtu.

Roszponka
Jej malutkie listki kryją niezwykły aromat i orzechowy smak. Dostępna najłatwiej w zimie. Można ją spożywać na surowo, ale też w potrawach gotowanych. Warto ugotować z niej zupę.

Rukola
Ostry smak, zamknięty w liskach o kształcie miecza. Najczęściej dodaje się ją do innych sałat i potraw, aby dodać im wyjątkowego sznytu. Można ją łączyć z delikatnym młodym szpinakiem lub botwinką. Smakuje wybornie z sosem winegret doprawionym odrobiną miodu.

Rukiew wodna
Skarbnica witamin i mikrolementów. Doskonała dla niejadków i anemików. Ma właściwości antyrakowe. Zachwycał się nią sam Napoleon.

Endywia/Cykoria
Ma gładkie lub postrzępione listki i gorzkawy, pikantny smak. Znacznie bogatsza w składniki odżywcze w porównaniu do innych sałat. Niezapomniana w towarzystwie ostrych serów pleśniowych i orzechów.

Radicchio
Odmiana cykorii. W jej bordowych, pięknych listkach kryje się wyraźna goryczka. Przed podaniem lepiej ją troche osłodzić (miodem lub cukrem).

Magdalena Pstrucha
artykuł został opublikowany w 17 (2/2011) numerze Biokuriera! Jeżeli prowadzisz sklep z żywnością ekologiczną i chciałbyś / chciałabyś współpracować przy dystrybucji pisma, zapraszamy do współpracy! Rozdawaj Biokurier

 

Brak postów do wyświetlenia