Zielona sałatka bio

blank


Składniki:

średnia główka sałaty lodowej bio
100g tofu naturalnego (bądź “smakowego”) bio
6 pomidorów suszonych bio
puszeczka kukurydzy bio
łyżka soku z cytryny bio
3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
do przyprawienia bio: sól ziołowa

Sposób przygotowania:

Sałatę myjemy pod bieżącą wodą i rwiemy niedbale / lub kroimy – wrzucając do miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy olej rzepakowy i odrobinę soli; wrzucamy cząstki orzechów włoskich i  pestek dyni (możemy też dodać pestki słonecznika bio). Mieszamy i odstawiamy na krótko w celu “przegryzienia się”.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Zielona sałatka bio jest szybka w wykonaniu, w towarzystwie kromki domowego razowca lub “orkiszowca” może zastąpić kolację; może funkcjonować w roli przystawki do dań głównych.

Smacznego – “zielonego”!

 

Autorka przepisu: Agnieszka Szeffler – Grudkowska

 

[Wróć do spisu Eko Sałatek[Wróć do spisu przepisów ]

 


Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody!

Nasz adres: redakcja@biokurier.pl


 

Brak postów do wyświetlenia