Naturalne sposoby na przeziębienie – poznaj 10 skutecznych metod

Naturalne sposoby na przeziębienie zawsze będą w cenie. Zwłaszcza teraz, gdy jesienny chłód coraz bardziej daje się nam we znaki. Wybraliśmy 10 najskuteczniejszych metod, dzięki którym pozbędziemy się kataru i kaszlu.

Sezon infekcyjny w pełni. Wirusy atakują nasze organizmy, zwłaszcza jeśli latem nie wzmocniliśmy go odpowiednio. Na jesienne dolegliwości wpływ mają również:

  • mniejsza ilość czasu spędzanego na świeżym powietrzu,
  • przemarznięcia, nadmierne wychłodzenie,
  • przemęczenie pracą i brak odpoczynku,
  • nieodpowiednia dawka snu,
  • niewłaściwe odżywianie,
  • stres.

Na pojawienie się objawów choroby, ale też ich skutki wpływ ma kondycja organizmu. Jeśli jest on przeciążony, brakuje mu witamin i minerałów, nie ma siły do walki z wirusami. Poddaje się im, a my zauważamy pierwsze objawy przeziębienia. I dlatego tak ważne jest, by dbać o siebie każdego dnia

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

1. Herbaty i napary ziołowe 

Ciepłe herbaty nie tylko rozgrzeją organizm, ale też wzmocnią go i złagodzą objawy choroby. W czasie przeziębienia i grypy warto sięgać po napar z lipy, kwiatów czarnego bzu lub dzikiej róży (ma mnóstwo witaminy C).

Przepis na mieszankę ziołową:

Zmieszaj równe części kwiatu lipy, kwiatów bzu czarnego i suszonych owoców maliny. Łyżkę ziół zalej wrzątkiem, odstaw do ostygnięcia. Pij ciepły napar 3 razy dziennie po szklance, dzieciom w wieku 3–10 lat zmniejsz porcję o połowę.

Kwiaty i owoce czarnego bzu należą do bardzo popularnych leków domowej medycyny, stosowanych przy chorobach przeziębieniowych. Można pijać napary z kwiatów jako środki napotne i moczopędne.

2. Odwar z kory wierzby

Odwar z wierzby to skuteczny środek przeciwzapalny, przeciwgorączkowy i przeciwreumatyczny. Stosuje się go do okładów i kąpieli.

Łyżkę kory zalej szklanką wrzątku. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Odstaw do wystudzenia na kilkanaście minut. Odcedź. Pij trzy razy dziennie po pół szklanki pół godziny po posiłkach.

Duże dawki kory mogą powodować zaparcia. Stąd zielarze nie zalecają nadużywania tego środka, radzą też w dłuższych kuracjach dodawać nieco kruszyny (dziesiąta część kory wierzby).

3. Inhalacje na katar

W czasie kataru warto wykonać inhalacje. Medycyna naturalna i ludowa poleca wdychanie pary z gotujących się ziemniaków, obierek od ziemniaków albo naparów z ziół, m.in. rumianku, majeranku, szałwii, macierzanki, mięty.

1–2 łyżki kwiatów rumianku zalej 0,5 do litra wrzącej wody. Pochyl głowę nad garnuszkiem, nakryj ją i garnek ręcznikiem lub tetrową szmatką. Oddychaj spokojnie i głęboko nosem, lub ustami. Takie oddychanie pod nakryciem szczególnie zaleca się małym dzieciom.

4. Sok z cytryny na katar

Bardzo dobrym, łagodnym środkiem dla dzieci przy początkach infekcji przebiegających z katarem jest sok z cytryny. Posługując się szklanym zakraplaczem, należy wkropić do nosa kilka kropli.

5. Miodek z babki na kaszel

Zerwane liście babki dobrze umyj i osusz. Następnie drobno posiekaj, zmiksuj i wyciśnij sok. Zmieszaj go w równej proporcji z miodem i gotuj na słabym ogniu przez 20 minut. Wlej do ciemnych słoiczków, przechowuj w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu. Jest to wspaniały leki na jesienno-zimowe infekcje zimą. Podaje się go dzieciom kilka razy dziennie po łyżeczce przy wszelkich dolegliwościach dróg oddechowych, a także astmie. Jest to również środek czyszczący krew.

6. Tradycyjny syrop z cebuli

Obierz i pokrój w plasterki cebulę. Układaj ją w filiżance lub słoiku, przesypuj cukrem lub miodem. Odstaw na kilka godzin, najlepiej w ciemne miejsce.

Syrop podawaj dzieciom w czasie przeziębienia co 2-3 goziny. Dobrze sprawdzi się jako naturalny lek na kaszel.

7. Przeciwkaszlowy syrop z buraka

Czerwone buraczki mają wiele cennych właściwości odżywczych i leczniczych. W medycynie ludowej od dawien dawna popularne były syropki przeciwkaszlowe. Sporządzano je bardzo często z buraków pieczonych. Jak przygotować je dzisiaj?

Wybierz 2–3 dosyć duże buraczki. Dokładnie je opłucz, usuń korzonki i ogonki liściowe, ale pozostaw skórkę. Od strony korzenia wytnij dosyć duże stożkowe otwory i wsyp do nich cukier. Wstaw do piekarnika i piecz, aż burak zmięknie, a w otworach pojawi się syrop. Cały zabieg powinien trwać możliwie krótko.

Syropy z buraczków pomagają przy wszelkiego rodzaju przeziębieniach, ale też hartują organizm, wzmacniają go, oczyszczająco działając na krew.

8. Miód z przyprawami korzennymi na suchy kaszel

Kaszel i przeziębienia popularnie domowym sposobem kuruje się też miodem.

Ćwierć kilograma miodu podgrzej w kąpieli wodnej. Miód musi się rozpuścić, ale jego temperatura nie może być zbyt wysoka, by nie utracił cennych właściwości biologicznych. Oddzielnie zmiel na drobny proszek po 15 gram przypraw korzennych: goździków, cynamonu i gałki muszkatołowej. Przyprawy dobrze wymieszaj z miodem.

Stosuj od 0,5 do 1 łyżeczki trzy razy dziennie na 20 minut przed jedzeniem. Starszym dzieciom podawaj dawkę odpowiednio większą. Specyfik można przechowywać przez pewien czas bez obawy utraty jego właściwości leczniczych.

9. Herbata z podbiału z miodem

Przy wszelkich chrypkach, kaszlu i nieżytach gardła popularnym lekiem są herbatki sporządzane z liści podbiału. Jest to popularna roślina bogata w śluzy. Efekt leczniczy będzie większy, jeżeli osłodzimy ją miodem.

Ferdynand Jaśko, propagator ludowych specyfików sporządzanych z produktów pszczelich, dodaje, że w chorobach płuc korzystnie jest też jadać na czczo rano i wieczorem jedną łyżeczkę mieszanki sporządzonej z gniecionego zielonego jałowca i miodu.

10. Płukanka z surowych buraków

Skutecznym środkiem przy bólach gardła i anginie jest płukanie jamy ustnej sokiem z surowych buraczków czerwonych. Można używać samego soku, ale lepiej łączyć go w równych częściach z sokiem z cytryny.

Warto przyrządzić miksturę do płukania według przepisu:

Pół szklanki wody gotowanej, ostudzonej, zmieszaj z połową szklanki octu 10 proc. (można też używać silnego octu winnego). Do płynu dodaj drobno utarty jeden większy buraczek. Wszystko podgrzej do wysokiej temperatury, nie dopuszczając do wrzenia. Ostudź i tak przygotowaną mieszanką płucz gardło co pewien czas.

Więcej przepisów autorstwa Zbigniewa Przybylaka znaleźć można w książce100 sposobów na przeziębienia z serii Zdrowi z natury. Seria dostępna jest na Poczcie Polskiej.

Brak postów do wyświetlenia