22 proc. polskich dzieci w wieku szkolnym jest otyłych – raport NIK

Z raportu NIK wynika, że odsetek uczniów z nadwagą lub otyłością w skontrolowanych szkołach wyniósł aż 22 proc. Nieprawidłową masę ciała ma co piąte dziecko.

Kontrolowane szkoły brały udział w programach promujących zdrowe żywienie i działania edukacyjne, których celem było kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych wśród uczniów. Mimo to nie udało się zatrzymać niepokojąco szybko rosnącego problemu otyłości wśród najmłodszych. Zdaniem NIK ich skuteczność została osłabiona poprzez dostępność niezdrowych produktów w części sklepików szkolnych. Zwrócono również uwagę na niewłaściwe bilansowanie obiadów serwowanych w szkolnych stołówkach.

Problem otyłości wśród dzieci i młodzieży jest marginalizowany

Kontrola NIK wykazała, że mimo iż co roku w objętych kontrolą szkołach prowadzono badania BMI , to żadna z placówek nie przekazywała tych wyników do organu prowadzącego. W blisko połowie szkół wyniki tego badania w ogóle nie były gromadzone ani analizowane. Samorządy nie znały zatem skali problemu i nie było możliwe pojecie właściwych działań profilaktycznych.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Dzieci z nadwagą przybywa

Z wyników uzyskanych w 19 z 20 skontrolowanych szkół wynika, że z roku na rok przybywa dzieci z nieprawidłową masą ciała. Od 2012 do 2016 roku odsetek uczniów z nadwagą lub otyłością zwiększył się o ponad 5 punktów procentowych.

Wszystkie szkoły poddane kontroli realizowały trzy podstawowe programy żywieniowe: “Mleko w szkole”, “Owoce i warzywa w szkole” oraz “Pomoc państwa w zakresie dożywiania”. Z raportu NIK wynika, że szkoły nie zawsze stwarzały uczniom odpowiednie warunki, które sprzyjałyby osiągnięciu określonych celów. Placówkom najczęściej zarzucano brak urozmaicenia produktów oraz zabieranie ich przez uczniów do domu, a nie, jak zakładano w projekcie, spożywanie ich na terenie szkoły.

Owoce i warzywa w czasie przerw spożywało jedynie 10 proc. uczniów, mleko piło – 12 proc. Pozostali uczniowie zabierali je do domu, gdzie najczęściej o nich zapominali. Z przeprowadzonego wśród rodziców badania ankietowego wynikało ponadto, że nawyk codziennego spożywania mleka i przetworów mlecznych posiadało jedynie 56,7 proc., a owoców tylko 53 proc. dzieci uczęszczających do szkół podstawowych.

Szkoły ponadto nie uwzględniały potrzeb dzieci z nietolerancją laktozy. Żadna placówka nie zdecydowała się zakupić mleka, które jej nie zawierało.

Szkolne stołówki pod lupą

W szkołach, które posiadają własną kuchnię, w ramach programu “Pomoc państwa w zakresie dożywiania” rodzice wykupili obiady dla 53 proc. uczniów. W placówkach, do których posiłki dowożone były przez firmę cateringową, spożywało je 25,3 proc. dzieci. Ma to m.in. związek z wyższą ceną za posiłek.

W raporcie zwrócono również uwagę na niewłaściwe bilansowanie dań. We wszystkich poddanych ocenie jadłospisach znajdowała się zbyt duża zawartość białka i węglowodanów, a w 85 proc. również tłuszczów. W 12 z 15 wykazów dań stwierdzono nadmierną ilość sodu (w ośmiu przypadkach dopuszczalna norma przekroczona została ponad trzykrotnie).

Zwrócono również uwagę na zbyt krótkie i wczesne przerwy obiadowe. W skrajnym przypadku, w jednej ze skontrolowanych szkół, obiady wydawano od 9.20, w drugiej – o 10.10. W 6 szkołach uczniowie nie mieli dostępu do wody pitnej.

Mimo, że od 1 września 2015 roku w Polce obowiązuje zakaz sprzedaży “niezdrowych produktów” w szkołach, inspektorom sanitarnym działający na zlecenie NIK udało się odnaleźć produkty niespełniające wymagań rozporządzenia w sprawie żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży, np. napoje izotoniczne. Nieprawidłowość tę wykryto w 5 na 17 kontrolowanych palcówek.

Otyłość wśród dzieci

Otyłość to jeden z czynników ryzyka wielu poważnych chorób przewlekłych. Przyczynia się do rozwoju cukrzycy typu 2, udaru mózgu, nadciśnienia tętniczego, kamicy żółciowej, jak również nowotworów złośliwych (m.in. raka jelita grubego). Negatywnie wpływa również na kondycję psychiczną, zwłaszcza nastolatków.

NIK rekomenduje, by placówki oświatowe zachęcały uczniów do spożywania warzyw, owoców i produktów mlecznych na terenie szkoły. Proponuje się również wspólne spożywanie śniadań nauczycieli z uczniami.

Brak postów do wyświetlenia