O tym, że nadmiar cukru szkodzi organizmom nie trzeba już nikogo przekonywać. Dzieci jednak w sposób naturalny lubią i poszukują produktów słodkich. Jakie przekąski pozwolą połączyć to co słodkie, z tym co zdrowe doradza Urszula Sołtysiak (SGGW, AgroBioTest) w filmie przygotowanym przez Fundację Rodzice Przyszłości.
Cukier (a także dobre tłuszcze) pochodzenia naturalnego znajdziemy w takich przekąskach jak:
– ziarno złonecznika
– jagody morwy białej
– żurawina
– chipsy bananowe
– rodzynki
– orzechy laskowe
– suszone (ale na słońcu, bez użycia siarki – stąd ciemny kolor) morele
– pestki dyni
– suszone daktyle
Zobacz materiał filmowy:
Jak zauważa Urszula Sołtysiak dzieci bardzo często przyzwyczajają się do takich przekąsek i niechętnie sięgają po „zwykłe”, bardzo często przesycone cukrem, słodycze.
Jest jeszcze jeden pozytywny aspekt sięgania po wymienione wyżej (a także wiele innych), naturalne przekąski. To zwiększenie różnorodności pokarmów jakie dostarczamy naszym organizmom. – Człowiek pierwotny zjadał około 5000 gatunków roślin, w Średniowieczu jadano ich ok. 500 a obecnie z trudem przekraczamy dwa tuziny (24) – podkreśla Urszula Sołtysiak, która pracuje naukowo na Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego a także w jednostce certyfikującej rolników i przetwórców ekologicznych AgroBioTest.
Zobacz inne materiały filmowe przygotowane przez Fundację Rodzice Przyszłości:
Jakie zagrożenia powoduje żywność wysokoprzetworzona? Film z udziałem E. Hallman (SGGW)
Jak wybierać soki? Doradza Ewelina Hallman z SGGW
Dlaczego warto sięgać po ekożywność? Odpowiadają naukowcy SGGW: Ewelina Hallman i Urszula Sołtysiak.
Więcej na temat Fundacji Rodzice Przyszłości na stronie internetowej organizacji: http://rodziceprzyszlosci.pl/