Zdrowe odżywianie może być smaczne, łatwe i na każdą kieszeń – rozmowa z Anną Krasucką

Ideą Akademii „Pięć Smaków” jest to, aby uczestnicy nauczyli się samodzielnie przygotowywać i planować swój codzienny jadłospis w zgodzie z potrzebami swoich organizmów, stylu życia i naturą – rozmawiamy pomysłodawczynią Akademii – Anną Krasucką.

Biokurier: Na co kładziesz szczególny nacisk podczas warsztatów, na czym szczególnie zależy Ci, żeby uczestniczki/cy to zapamiętali?

Podstawową ideą warsztatów Akademii „Pięć Smaków” jest to, aby uczestnicy nauczyli się samodzielnie przygotowywać i planować swój codzienny jadłospis w zgodzie z potrzebami swoich organizmów, stylu życia i otaczającą ich zewsząd naturą (zmianami pór roku i klimatem, w jakim żyją). Chcę, aby każdy umiał potem w domu z łatwością przygotować śniadanie, obiad i kolację, a także zdrowy deser. Dlatego też na warsztatach uczestnicy gotują w parach na przygotowanych dla nich samodzielnych stanowiskach do gotowania – kuchnia jak w domu.
Chcę także, aby uczestnicy warsztatów przekonali się, że zdrowe odżywianie może być smaczne, łatwe i na każdą kieszeń, bo opiera się na prostych zasadach stosując ogólnodostępne produkty nieprzetworzone. Świadomość jedzenia, której uczę, pomaga w dokonywaniu wszelkich zmian dla zdrowia.

Biokurier: Jak wyglądają prowadzone przez Ciebie warsztaty?

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Każdy warsztat gotowania poświęcony jest jednemu tematowi, który jest podany w jego tytule. Czas trwania pojedynczego warsztatu to 5h:
– Wykład wprowadzający w temat warsztatu (ok. 1 godz.)
– Wspólne gotowanie potraw, a następnie ich wspólna konsumpcja (4 godz.)
Podczas warsztatów przede wszystkim gotujemy, jemy i rozmawiamy na tematy poświęcone zdrowemu odżywianiu.
Na każdych warsztatach gotujemy inne potrawy wg oryginalnych i moich autorskich przepisów.
Używamy produktów ogólnodostępnych, głównie ekologicznych.
Warsztaty są prowadzone w luźny, ale rzeczowy sposób. Są świetną formą integracji, relaksu i nowego spojrzenia na temat gotowania – kuchnia zyskuje pewien czar
Biokurier: Co najbardziej zaskakuje Ciebie podczas warsztatów, np. czego często nie wiedzą ludzie / albo wiedzą?

Zdarzają się uczestnicy, którzy świetnie gotują i jestem pod ogromnym wrażeniem, gdy kroją cebulę lub inne warzywa – jak wysoce wykwalifikowani kucharze. Aż miło popatrzeć.
Zaskakujące jest także, jak ogromną wiedzę na temat żywienia mają niektórzy uczestnicy przychodzący na moje warsztaty. Jedyne czego potrzebują, to poukładania jej w logiczną i spójną całość, od której nie zwariują. Bo natłok informacji w eterze na temat żywienia jest tak duży i sprzeczny, że można się pogubić.

Rzadko, ale zdarza mi się mieć też i takich uczestników, którzy nie znają podstawowych czynności w kuchni typu jak trzymać nóż, jak obierać warzywa itd. Taka osoba wymaga mojego większego zaangażowania i pomocy w praktycznej części warsztatów. Tym bardziej cieszę się, gdy taki uczestnik pod koniec zajęć wychodzi zadowolony, bo prawie samodzielnie ugotował kilka potraw. To sukces i radość zarówno dla niego jak i dla mnie. Ostatnio jeden z moich klientów (mężczyzna) zgodnie z moimi wskazówkami po raz pierwszy samodzielnie zagniótł ciasto i był z tego powodu bardzo szczęśliwy. Jego komentarz “Nie wiedziałem, że to takie proste”. Szarlotka wyszła bardzo smaczna 🙂

Biokurier: Skąd pomysł na taką działalność jaką prowadzisz. Co Ciebie zainspirowało?

Tematem zdrowego odżywiania interesuję się od ponad 20 lat. W tym kontekście zaobserwowałam też, że ostatnimi czasy ludzie coraz młodsi coraz częściej chorują, czego główną przyczyną jest niewłaściwe odżywianie i styl życia – poranna kawa na czczo, kanapka zjedzona gdzieś w biegu, lunch w barze szybkiej obsługi, a wszystko z braku czasu dla samych siebie. Ta obserwacja spowodowała, że kilka lat temu, z własnej ciekawości zaczęłam studia „Dietetyka Lecznicza”. Widząc ogromną potrzebę na rynku rzetelnej wiedzy na temat żywienia, założyłam Akademię Odżywiania dla Zdrowia „Pięć Smaków”. Często myślimy, że się zdrowo odżywiamy, a potem okazuje się, że popełniamy dużo błędów żywieniowych. A przecież Hipokrates powiedział “Niech pokarm będzie Twoim lekarstwem”, wiec powinniśmy wiedzieć, jaki to ma być pokarm.
Gotowanie to świetny aspekt integracyjny / łączący ludzi, a przy tym bardzo odprężający i zaspakajający głód 🙂 Umiejętnością gotowania możemy zaimponować drugiej osobie lub znajomym zapraszając ich na własnoręcznie ugotowaną kolacje. Dzięki wspólnie przygotowanym posiłkom, do tego zjedzonym przy jednym stole, jednoczy się rodzina i przyjaciele. Gotowanie to jeden z ważniejszych aspektów społecznych, warto to cenić i pielęgnować.

Biokurier: Twoje ulubione warsztaty  – te, które najbardziej lubisz prowadzić to…

Każde Kocham, to co robię, spełniam się w tym całkowicie, uwielbiam pracę z ludźmi, bo choć uczę ich odżywiania, to każdy kontakt z człowiekiem też mnie czegoś uczy. A gotując odpływam w inny świat – świat smaków, zapachów, kolorów. Moja praca jest dla mnie przyjemnością.
Jednak, gdybym miała wybierać, co w mojej pracy sprawia mi największą frajdę, wybrałabym wyjazdy pro zdrowotne, które prowadzę – kameralne miejsca i zakątki Polski, otaczająca natura, domowa atmosfera, relaks, integracja i nawiązywanie bliskich relacji wśród uczestników. Wiele by tu wymieniać.  Praca na wyjeździe dzieje się na innym poziomie i uczy całości życia, nie skupiając się wyłącznie na żywieniu.

Rozmawiał: Karol Przybylak

Anna Krasucka – doradca żywieniowy, dietetyk TCM

Zwolenniczka holistycznego podejścia do człowieka i jego edukacji w zakresie rozumienia własnego organizmu. Jest propagatorką profilaktycznego podejścia do zdrowia i naturalnej diety.
Interesują ją zagadnienia długowieczności, metody zachowania zdrowia i urody zarówno wewnętrznej jak i zewnętrznej metodami naturalnymi.
Stworzyła Akademię Odżywiania dla Zdrowia ‘Pięć Smaków’ (www.piecsmakow.com.pl), w ramach której od lat prowadzi praktyczne warsztaty zdrowego i smacznego gotowania, wyjazdy pro zdrowotne, w tym rodzinne oraz wykłady na temat zdrowego żywienia. W swojej kuchni czerpie inspiracje z natury, z polskiej tradycji kulinarnej, z zasad dietetyki tradycyjnej medycyny chińskiej (kuchnia pięciu przemian) oraz swoich licznych podróży (m.in. do Laosu, Kambodży, Indonezji, Tajlandii, Syrii, Jordanii, Izraela, Tanzanii). Prowadzi wykłady dla firm, w szkołach i przedszkolach na temat zdrowego odżywiania. W Warszawie prowadzi konsultacje indywidualne.

Brak postów do wyświetlenia