W większości szkół, sklepiki oferują produkty wysokokaloryczne, bogate w cukry proste i niekorzystne tłuszcze, jak chipsy, batoniki, ciastka, słodycze, kolorowe napoje. Wynikiem złego odżywiania uczniów są: rozdrażnienie, brak skupienia i ospałość z czasem otyłość i zwiększone ryzyko chorób jak: miażdżyca, cukrzyca, próchnica zębów, choroby przewodu pokarmowego.
Rodzice często myślą, że pierwsze śniadanie zaspokoi głód dziecka do obiadu, a to nieprawda. Zapotrzebowanie na kalorie dzieci uzupełniają tym, co mają pod ręką, czyli zwykle tym, co jest w sklepiku. Udowodniono tymczasem, że dzieci jedzące w szkole drugie śniadanie czy obiad, mają lepsze wyniki w nauce i lepiej się rozwijają. Drugie śniadanie powinno być energetyzujące, dostarczać odpowiednią ilość białka, kwasów tłuszczowych, składników mineralnych i witamin.
Najczęściej w szkole dzieci jedzą kanapki z serem, wędliną. Ten posiłek uzupełniony owocem lub warzywem oraz wodą mineralną to minimum. Ważne, by szkolna przekąska była atrakcyjna dla dziecka i na pewno zjedzona. Aby uniknąć kanapkowej monotonii, można używać różnego rodzaju pieczywa – razowego, z dodatkami. Kanapkę można zastąpić naleśnikami z różnym nadzieniem, babeczkami (muffinami), domową tartą, minipizzą lub batonikami zbożowymi. A ponieważ jemy też oczami, kanapki powinny wyglądać apetycznie.
Wystarczy je przekroić ukośnie, nadać kształt serca itp. Nie zawsze wypełnieniem musi być wędlina i ser. Jeśli już, to trzeba dodać listek sałaty lub kilka plasterków kiszonego ogórka. Można smarować chleb rodzaju pastami przygotowanymi wspólnie z dziećmi. Zamiast wędlin, można upiec mięso, np. pierś z kurczaka.
Koniecznie uczeń powinien dostawać warzywa i owoce, np. marchewkę pokrojoną w słupki, rzodkiewki, pomidorki koktajlowe, paprykę, ogórki świeże lub kiszone. Dobrą przekąską jest mieszanka z owoców suszonych i orzechów, sałatka warzywna lub owocowa w pudełeczku. Warto dodać do uczniowskiej diety jogurt naturalny. Można też samemu przygotować owocowy koktail.
Więcej porad oraz przepisy na pasty do kanapek, znajdziecie w kwartalniku „Porady na zdrowie” nr 1 z 2012.
(KK)