Składniki na 4 porcje:
1 kg jabłek (najlepiej kwaśne i twarde)
50 gr cukru pudru
30 g masła
2 dojrzałe jabłka
sok z 1 cytryny
225 gramów mąki razowej orkiszowej (pełnoziarnista),
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
175 gram brązowego cukru
2 i 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
1 duże jajko – rozbełtane
50 ml oliwy z oliwek
Etapy przygotowania
- jabłka obieramy i kroimy drobno kładziemy na duża patelnie razem z cukrem pudrem i masłem, gotujemy na dużym ogniu przez 10-15 minutaż będzie papka. przekładamy na miskę i studzimy.
- rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. bierzemy okrągła forme z wyjmowanym dnem i kładziemy na nim papier do pieczenia.
- 2 jabłka obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki, i zalewamy sokiem z cytryny i odstawiamy na bok.
- w dużej misce przesiewamy make, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier i przyprawy. w środku robimy dołek i wlewamy jajko i oliwę i masę jabłeczną – mieszamy aż składniki się połączą
- przekładamy ciasto do tortownicy, pieczemy przez 30 minut aż ciasto stwardnieje, później wyjmujemy ciasto i kładziemy na nim plasterki jabłek tak aby po bokach zostawić 1 cm ciasta. smarujemy jabłka odrobiną soku z cytryny i wkładany na następne 30-35 minut sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest już gotowe.
Przepis zdobył wyróżnienie w konkursie ORKISZOWY ZAWRÓT GŁOWY organizowanym we współpracy z Delikatesami Ekologicznymi ToBio.pl
Autorka przepisu: Monika Gorbaczyńska
Czy wiesz że…
Klikając na poniższe TAGI można uzyskać spis potraw z wykorzystaniem danego produktu oraz informacje na jego temat!