Zapraszamy w kulinarną podróż po regionach. O książce „Polskie Smaki”

Izabella Byszewska i Grażyna Kurpińska, przy okazji znanego pewnie wszystkim smakoszom konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”, zjechały całą Polskę w poszukiwaniu smaków, które warto nie tylko ocalić od zapomnienia, ale także na nowo wprowadzić na nasze stoły. Bardzo dobrze, że przynajmniej część owoców tych podróży i poszukiwań zdecydowały się zapisać na kartach książki „Polskie smaki”.

Kulinarny przewodnik

Co zrozumiałe książka wypełniona jest przepisami, zdjęciami, anegdotami i opowieściami. Można jednak z powodzeniem traktować ją także jako przewodnik turystyczny. Zwłaszcza jeżeli ktoś zwiedza, podróżuje i… przywiązuje uwagę do tego co je (a od pewnego czasu nie jest to już „fanaberia” nielicznych).

„Chcemy pokazać, jak żywa jest jeszcze – mimo ogromnej ekspansji „szybkiego”, przemysłowego jedzenia – „pamięć smaku” o naszym kulinarnym dziedzictwie. Jest ono niezmiernie ważną częścią dziedzictwa kulturowego narodu, pozwala zachować jego tożsamość, uświadamia jak ważne są korzenie, z których się wywodzimy. Dlatego należy je chronić, wspierać i promować” – pisze Izabella Byszewska we wstępie.

Lokalność w Twojej kuchni

Książka podzielona została na rozdziały poświęcone poszczególnym województwom, co ma pewne minusy (bo ich granice nie zawsze odpowiadają granicom regionów etnograficznych), ale wprowadza też pewien porządek i ułatwia poszukiwanie interesujących nas receptur i wskazówek.

Receptury udostępnione przez gospodynie, kucharzy i przetwórców z całego kraju – to największa siła „Polskich Smaków”. O szczupaku z Orzyca, konfiturze z wiśni Nadwiślanki, smalcu wielkopolskim, gruszkach szaruszkach w syropie, kiszcze ziemniaczanej czy golonce peklowanej z duszoną kapustą możemy nie tylko poczytać, ale także spróbować przyrządzić je we własnej kuchni. Na podstawie przepisów sprawdzonych przez lata. A nazwy, które wymieniłem to nawet nie przystawka do przedsmaku 😉

Na koniec myśl otwierająca wstęp do książki, która bardzo przypadła mi do gustu. „Tradycja to piękno, które chronimy, a nie więzy, które nas krępują”.

Kup Polskie Smaki na czytajwkuchni.pl za 37.43 (zamiast 49,90 zł) i zyskaj podstawkę na książkę (przydatne w kuchni!). Promocja trwa do 25.08.2016.