Zapomniane zboża wracają… – artykuł w Mistrzu Branży

blank

Orkisz, samopsza, płaskurka – jaki potencjał mają mąki tych zbóż dla piekarzy? Czym różnią się od współczesnej pszenicy? Jakie mają walory zdrowotne? Jakie jest zainteresowanie wśród konsumentów?

Na te pytania stara się odpowiedzieć Karol Przybylak w artykule, który ukazał się w najnowszym numerze czasopisma „Mistrz Branży” (wrzesień 2014).

Słowo „orkisz” kilkanaście lat temu brzmiało w Polsce egzotycznie, dziś wypiekami z tego zboża chwali się coraz więcej piekarni. Dawny gatunek pszenicy zyskuje popularność ze względu na walory odżywcze oraz smakowe. Jednak mało kto wie, że ma on równie interesujących przodków: samopszę i płaskurkę. W czasach, gdy powiedzenie „wyróżnij się albo zgiń” coraz częściej zyskuje rację bytu, warto zastanowić się nad rynkowym potencjałem drzemiącym w dawnych odmianach pszenic – pisze redaktor naczelny Biokuriera.

W artykule wypowiadają się m.in. Mieczysław Babalski z Wywtórni Makaronu BIO, Łukasz Cieśla z Piekarni NaZakwasie.pl oraz Marek Kubara z Ekoproduktu.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Polecamy teksty na temat dawnych gatunków zbóż na stronach Biokuriera:

Orkisz Niegdyś zapomniany, dziś poszukiwany?

Płaskurka ekologiczna – zboże pełne zalet

Samopsza – na nowo odkrywamy stare „chlebowe” zboże

Mistrz Branży to fachowe czasopismo dla piekarzy, cukierników i lodziarzy. W trakcie najbliższych Targów Polagra redakcja organizuje Strefę Niszy, Innowacji i Tradycji.

Brak postów do wyświetlenia