Zapiekanka z białego sera i kaszy gryczanej

Składniki dla 4 osób:

ok. 300 g kaszy gryczanej BIO (najlepiej niepalonej)
4 szklanki wody
4 łyżki oliwy z oliwek BIO
250g słodkiej śmietanki kremowej BIO
600g wiejskiego lub domowego twarogu BIO
3 jajka BIO
3-4 młode cebulki najlepiej z zielonym szczypiorem (można użyć też same cebule i np. młody szczypiorek) BIO
Starty żółty ser lub odrobina twardego sera typu parmezan BIO – do posypania zapiekanki
Przyprawy BIO: sól, pieprz, łyżeczka ziół prowansalskich, łyżeczka curry i słodkiej papryki, łyżeczka naturalnej przyprawy do rosołu lub domowej kompozycji z suszonych warzyw

Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, wrzucamy do naczynia kaszę i podpiekamy (2-3 minuty). W czajniku zagotowujemy wodę i lekko podprażoną kaszę zalewamy 4 szklankami wrzątku. Kaszę gryczaną doprawiamy przyprawami. (Zamiast stosowania przypraw można także zalać kaszę bulionem, będzie równie smaczna). Kaszę od czasu do czasu mieszać i gotować do momentu, aż zmięknie, a płyn się zredukuje. Zestawić z ognia i pozostawić w garnku pod przykryciem, w ciepłym miejscu. Na patelni, na rozgrzanej oliwie delikatnie zeszklić posiekane cebule i szczypiorek. Gdy zmiękną wsypać je do miski, chwilę przestudzić i dodać do nich pokruszony biały, wiejski ser twarogowy i wlać roztrzepane z odrobiną soli i pieprzu jajka. Całość wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i na spód wyłożyć pierwszą warstwę kaszy gryczanej, na nią masę serową, którą przykrywa się resztą kaszy. Można także zrobić kilka cieńszych warstw, składających się z kaszy i białego sera. Wierzchnią warstwę kaszy wyrównać, polać śmietaną i posypać tartym, twardym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. piekarnika na około pół godziny. Biały ser między warstwami kaszy powinien delikatnie się rozpuścić, dlatego gdy warstwy kaszy są większe, można zapiekankę trzymać trochę dłużej w piekarniku. Ser i słodka śmietanka powinny się delikatnie przypiec.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

autorka przepisu: Magdalena Przybylak – Zdanowicz

[Wróć do spisu Eko Obiadów] | [Wróć do spisu przepisów ]

Brak postów do wyświetlenia