Teraz czytasz...
Płatki śniadaniowe. Które są zdrowe?
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Płatki śniadaniowe. Które są zdrowe?

Agnieszka Gotówka
płatki kukurydziane w niebieskiej misce

Płatki śniadaniowe mają kilka zalet, choćby szybkość przygotowania, co o poranku w wielu domach ma duże znaczenie. Są też słodkie, kolorowe, a na opakowaniach widnieją bohaterowie dziecięcych bajek. Ale czy to dobry posiłek na dzień dobry?  

Płatki śniadaniowe – dlaczego świat je pokochał?

Idea przyświecająca pierwszej produkcji płatków śniadaniowych była bardzo dobra. Ich twórcy – John Harvey Kellogg i Will Keith Kellogg – prowadzili sanatorium w Battle Creek w stanie Michigan, gdzie serwowali posiłki zgodne z zasadami zdrowej diety. Było to bardzo potrzebne: w latach ich działalności, na przełomie XIX i XX wieku, Amerykanie rozpoczynali dzień od jedzenia produktów bogatych w tłuszcz i białko. Z czasem wielu z nich zaczęło zmagać się z zaparciami.

Bracia Kellogg, podobno przypadkiem, opracowali przepis na płatki kukurydziane. Początkowo sprzedawali je wyłącznie w szpitalach i sanatoriach, ale okazały się być produktem na tyle pożądanym, że w 1928 r. zaczęto produkować je na masową skalę.

To oznaczało śniadaniową rewolucję. Wystarczyło kupić opakowanie płatków, zalać je mlekiem i gotowe. Bez gotowania, i smażenia, co znacznie skracało czas konieczny na przygotowanie jedzenia.

Smak pierwszych płatków odbiegał od tego, co dziś znamy. Początkowo dostępne były w dość ograniczonym wyborze smaków i kształtów. Z czasem jednak zaczęło się to zmieniać. Dodawano do nich różne dodatki, jak kakao lub miód. Z każdym rokiem zwiększała się też liczba cukru dodanego, i to właśnie on wydaje się budzić najwięcej kontrowersji.

Przeczytaj Pulchne dziecko to chore dziecko. Jak otyłość wpływa na zdrowie i rozwój najmłodszych?

płatki kukurydziane w niebieskiej misce
Kukurydziane płatki śniadaniowe warto jeść tylko raz na jakiś czas

Jakie płatki są zdrowe?

Być może będziesz zaskoczony, ale płatki same w sobie nie są złe. Mają niewiele kalorii i niski indeks glikemiczny. Są źródłem błonnika pokarmowego, witaminy E i witamin z grupy B, kwasu foliowego i soli mineralnych. Do tego spożywamy je z mlekiem, napojem roślinnym lub jogurtem, które to produkty dostarczają wapń będący ważnym elementem diety dzieci i młodzieży. Dlaczego zatem dietetycy ich nie polecają?

W powszechnej świadomości, choćby poprzez ich reklamowanie, płatki śniadaniowe są czekoladowe, miodowe, cynamonowe. Dostępne w sklepach w kolorowych opakowaniach, nierzadko z bohaterami bajek dla dzieci. Promuje się je jako idealne na początek dnia. Niestety, zawierają duże ilości cukru (również w postaci syropu glukozowego lub ekstraktu słodowo-jęczmiennego), przez co są bardzo atrakcyjne smakowo. Do tego w ich składzie można znaleźć m.in.:

  • fosforany sodu, które regulują kwasowość produktu,
  • olej palmowy, tłuszcz palmowy – jego nadmiar w diecie to jeden z głównych czynników prowadzących do nadwagi, otyłości, insulinooporności, a także wystąpienia chorób nowotworowych,
  • emulgatory (np. lecytyny, z soi) – pełnią funkcję stabilizującą, a skoro są potrzebne, można podejrzewać, że mamy do czynienia z produktem mocno przetworzonym,
  • witaminy i minerały, jednak nie naturalnie pochodzące ze zbóż, tylko dodane, bo te pierwsze „zniknęły” na etapie produkcji.

Przeczytaj Czy warto jeść śniadanie?

Zdrowe płatki do mleka. Które wybrać?

Na rynku dostępne są jednak zdrowe płatki na śniadanie, które mają prosty skład i niską zawartość tłuszczu. Posiadają certyfikat ekologiczny i wykonane są z dobrej jakości mąki (m.in. żytniej). Zawierają witaminy z grupy B oraz witaminę E, które nie są dodawane sztucznie, a pochodzą z ziaren. Dodatkowo występują w dobrze znanych dzieciom z reklam kształtach: czekoladowych kulek i muszelek, miodowych kółek i  poduszeczek.

Zawsze zatem czytajmy etykiety i sprawdzajmy, jaki jest skład danego produktu.

Najzdrowsze jednak są tradycyjne płatki. Te jednak nie mają tak atrakcyjnego kształtu, nie są reklamowane i ich przygotowanie wymaga minimalnego zaangażowania. To jednak jedyna słuszna odpowiedź na pytanie, jakie płatki śniadaniowe są zdrowe.

widok z góry na płatki śniadaniowe z owocami
Dobrej jakości płatki śniadaniowe z ulubionymi dodatkami to pożywny początek dnia

Płatki śniadaniowe zbożowe – rodzaje

Do wyboru są:

  • płatki owsiane – produkuje się je z obłuskanego ziarna owsa siewnego; w jego składzie obecny jest kwas linolowego, oleinowy i palmitynowy, a także białko, błonnik pokarmowy, magnez, cynk i miedź
  • płatki żytnie – wytwarza się je z obłuskanego ziarna żyta, mają najniższą wartość kaloryczną spośród wszystkich płatków, a przy tym na długo pozostawiają uczucie sytości; regulują przemianę materii i wpisują się w profilaktykę chorób układu sercowo-naczyniowego oraz nowotworów: piersi, prostaty i okrężnicy,
  • płatki jęczmienne – zawierają duże ilości β–glukanów, zapobiegają zaparciom, wzdęciom i niestrawności; są cennym źródłem witamin z grupy B, a także żelaza, magnezu, cynku i potasu,
  • płatki orkiszowe – według św. Hildegardy z Bingen orkisz to zboże najlepiej przyswajalne przez organizm człowieka; mają delikatnie orzechowy smak, zawierają spore ilości białka, a także wielu cennych dla zdrowia witamin i minerałów,
  • płatki gryczane – produkuje się je z obłuskanych nasion gryki; zawierają lizynę i leucynę, zalecane w diecie bezglutenowej
  • płatki jaglane – uzyskuje się je z ziarna prosa; są źródłem witamin z grupy B, ale również kwasu krzemowego, witaminy E i cennych minerałów (m.in. żelaza, potasu, wapnia).

Owsiane (zwykłe, błyskawiczne, górskie), pszenne, orkiszowe, żytnie, kukurydziane, ryżowe – wybierać można z całej gamy różnego rodzaju płatków. Nie ma żadnych przeszkód, by je ze sobą łączyć – najlepszym przykładem są tu różnego rodzaju zestawy musli.

Uwaga: Warto zwracać uwagę, czy kupowany przez nas produkt powstał z pełnego ziarna zbóż. Tak jest zazwyczaj w przypadku tradycyjnych płatków zbożowych. Kuleczki czekoladowe, poduszeczki czy muszelki zazwyczaj powstają z grysiku, który jest uboższy w składniki odżywcze.

A może musli?

Według legendy musli przez przypadek stworzyła jedna z alpejskich wieśniaczek. Widząc, że kończy się jedzenie, zaradna kobieta wymieszała znalezione w stodole resztki najróżniejszych ziaren z suszonymi owocami. Dzięki temu rodzina przetrwała zimę, a w ślady góralki poszli inni.

Znane nam dziś musli to mieszanina najróżniejszych płatków (zmiękczonych w wodzie lub soku) wzbogaconych o kawałki owoców (np. jabłek, żurawiny), nasion (słonecznika, siemienia lnianego, dyni) i orzechów. Ale i tu trzeba dobrze czytać etykiety, bo na rynku nie brakuje produktów bogatych w cukier i inne mało wartościowe dodatki. Alternatywą jest samodzielne zrobienie mieszanki przepis na musli.

Z płatków można też przygotować chrupiącą granolę z orzechami oraz czekoladową granolę z nasionami konopi. Możliwości jest całe mnóstwo!

Czy płatki owsiane są zdrowe?

Zdecydowanie! To pożądany w diecie produkt, z którego można przygotować smaczną i pożywną owsiankę. Warto też dodawać je jogurtu, łącząc np. z owocami.

Czy płatki kukurydziane są zdrowe?

I tak, i nie. Płatki kukurydziane same w sobie są zdrowe, jednak dodatek cukru i oleju palmowego sprawia, że dietetycy nie patrzą na nie przychylnym okiem.

Ile kalorii mają płatki z mlekiem

Płatki z mlekiem (1,5 proc.) mają ok. 262 kcal.

Z czym jeść płatki owsiane?

Tu możliwości jest całe mnóstwo! Ulubione owoce (również suszone), daktyle, orzechy, nasiona, ale też warzywa. Ciekawe przepisy znajdziesz w książce Edyty Stępczyńskiej „Owsianki. 60 zaskakujących przepisów„.

 

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.