Ząbek czosnku na wzmocnienie odporności

Jednym z najsilniejszych naturalnych antybiotyków roślinnych jest czosnek. Dlatego w okresach jesienno zimowych warto o tym, wonnym warzywie pamiętać i wykorzystywać w kuracjach wzmacniających odporność . Mogą je stosować zarówno dorośli jak i dzieci. Wielu naturalistów uważa, że jeden ząbek czosnku dziennie wraz z urozmaiconą dietą bogatą w świeże warzywa i popijaniem owocowych herbatek więcej znaczy niż łykanie różnorakich sztucznych witaminowych, drogich preparatów. Pamiętać jednak należy by kupować czosnek polski, dużo bardziej wartościowy. Poza tym dobrze byłoby jeszcze na lekarstwo kupić czosnek z gospodarstwa gdzie glebę uprawia się ekologicznie albo mało intensywnie.



Jaki czosnek wybrać?

Wartościowszy od letniego jest czosnek zimowy. Polski czosnek jest zazwyczaj znacznie mniejszy od chińskiego i przede wszystkim ma kolorową, fioletowawą łuskę na ząbku. Czosnek najlepiej zjadać świeżo pokrojony wraz z kanapką posmarowaną masłem, twarogiem i posypaną świeżą zieloną pietruszką, która trochę neutralizuje intensywny aromat tego warzywa. Zapach niweluje też nać selera oraz nawet zielona sałata. Aromat będzie także mniejszy gdy do kuracji wykorzystamy czosnek kiszony. Posiada on nie mniejsze właściwości antybiotyczne i wzmacniające odporność. Kisić go można podobnie jak ogórki, albo buraczki.

Przepis na czosnek kiszony

Na litrowy słoik przygotować około pół kilograma nie obranych główek.  Pokrojone na kilka części albo tylko połowę ząbki – można je obrać wcześniej z łuski wtedy po ukiszeniu będą doskonałym dodatkiem do kanapek –   włożyć do zakręcanego szczelnie słoika. Wszystko zalać  przegotowaną, letnią wodą, lekko osoloną solą gruboziarnistą wodą . Dodać  trochę nasion gorczycy, koperku ( zielonego albo nasion), korzenia chrzanu i kawałek razowego żytniego chleba. Można też dodać trochę innych ziół do smaku. Pozostawić na kilka dni albo kilkanaście dni w ciepłym, suchym miejscu. Wtedy część płynu zlać do innego słoika resztę można pozostawić, ale wyjąć chleb.

Dzieciom dla wzmocnienia i zapobiegawczo podaje się 1/2-1 łyżkę napoju 3 razy dziennie po jedzeniu. Można rozcieńczyć lekko ziołową herbatką. Kurację warto stosować również przy różnych dolegliwościach przeziębieniowych, chorobach gardła , grypie itp. Czosnek można kisić też w prostszy  sposób zalewając pokrojone ząbki wodą po ogórkach kiszonych. Ale warunek musi być to woda z dobrze ukiszonych ogórków, koniecznie z upraw naturalnych i nie za słona. Zalane ząbki pozostawia się na kilkanaście dni.

Zbigniew Przybylak