Teraz czytasz...
Za produkt ekologiczny jesteśmy skłonni zapłacić więcej
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Za produkt ekologiczny jesteśmy skłonni zapłacić więcej

Agnieszka Gotówka

Wyższa cena produktów ekologicznych nie zraża osób, które chcą sięgać po zdrową żywność. Czy to efekt rosnącej świadomości różnic pomiędzy żywnością bio a konwencjonalną?

Dla wielu z nas to właśnie cena jest najważniejszym kryterium, którym kierujemy się podczas zakupów spożywczych. Tak deklaruje 7 na 10 osób, które wzięły udział w badaniu army Świętokrzyskiej „Trendy w ekozakupach Polaków”. Istotny dla nich jest też smak produktu oraz lokalne pochodzenie i marka. Coraz więcej z nas jest w stanie dopłacić za dobrą jakościowo żywność.

W przypadku żywności to szczególnie ważne, ponieważ to, w jaki sposób jemy przekłada się na nasze obecne i przyszłe samopoczucie oraz zdrowie. Korzyści z wyboru żywności ekologicznej wykraczają poza finanse. Stąd część konsumentów jest w stanie zapłacić więcej za produkt ekologiczny, mając świadomość, że jest on bardziej odżywczy dla organizmu i nie zawiera szkodliwych pozostałości środków ochrony roślin.

– mówi Łukasz Gębka, Prezes Farmy Świętokrzyskiej.

Inwestujemy w zdrowie

Polacy są coraz bardziej świadomymi konsumentami. Z uwagą czytamy etykiety, analizujemy też swoje jadłospisy. Jesteśmy też zainteresowani produktami w jakości ekologicznej, co wynika m.in. z chęci zmiany nawyków żywieniowych i troski o swoje zdrowie.

https://biokurier.pl/ekorynek/polacy-chca-jesc-ekologicznie/

Produkty ekologiczne sporadycznie wybiera 86% Polaków. Wśród nich aż 67% jest w stanie za taki produkt zapłacić więcej niż za podobny nieekologiczny. Dlaczego? Żywność ekologiczną utożsamiamy ze zdrowym jedzeniem. O wiele lepiej niż jeszcze kilka lat wcześniej rozumiemy różnicę między produktami ekologicznymi a ich konwencjonalnymi odpowiednikami.

Rośnie też świadomość, że rolnik, żeby uprawiać żywność bio musi ponieść większe nakłady finansowe wynikające m.in. z przestrzegania restrykcyjnych norm czy większego udziału pracy ludzkich rąk, czego wymaga specyfika pierwotnej produkcji ekologicznej

– przekonuje Łukasz Gębka.

Wśród najchętniej wybieranych produktów ekologicznych są warzywa i owoce. Coraz popularniejsze, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, są również kiszonki bio.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.