Czarna rzodkiew w popularnym nazewnictwie występuje zazwyczaj pod nazwą czarnej rzepy. To niewielkie warzywo korzeniowe o ciemnej barwie i ostrym smaku. Bardzo dobrze sprawdza się w kuchni, ceniona jest także za walory kosmetyczne. O walorach jakie ma ekologiczna czarna rzepa piszemy w najnowszym, drukowanym Biokurierze (3/2011). Na stronie internetowej prezentujemy wybrane kuracje z medycyny ludowej.
Na kamienie
Medycyna ludowa polecała 6-cio tygodniową kurację sokiem z czarnej rzodkwi. Twierdzi się, że tego rodzaju kuracja może rozpuścić niektóre kamienie. Nierozpuszczalne tą metodą muszą być usunięte w inny sposób. Terapię rozpoczyna się na czczo popijając 100 ml soku z czarnej rzodkwi.
W ciągu trzech tygodni zwiększa się dawki aż do objętości 400 ml dziennie. W następnych trzech tygodniach zmniejsza się dawki aż do wielkości wyjściowej, czyli 100 ml.
Więcej o warzywach ekologicznych w dziale WARZYWA EKOLOGICZNE.
Rzodkiew z oliwką
A skoro o medycynie ludowej mowa, to na Opolszczyźnie drobno potarta, trochę posolona i zmieszana z oliwką czarna rzodkiew była zalecana w schorzeniach woreczka żółciowego i wątroby.
Z kolei mieszanka tego warzywa z marchwią i buraczkami pomagała przy niedokrwistości.
Sok z rzodkwi z cukrem
W rosyjskim lecznictwie ludowym sok z rzodkwi z cukrem lub z miodem w proporcji 1:1 stosowano także przeciw kamicy moczowej i w nieżytach dróg oddechowych.
W Rosji produkuje się również środek o nazwie „Cholozan” stosowany przy kamicy żółciowej.
Przeczytaj więcej na temat cukier bio.
Naturaliści zalecają także codzienne pijanie dla zdrowia 20-50 gramów rozcieńczonego soku. W przypadku kamicy żółciowej dawkę należy zwiększyć do 100-200 gramów i pijać małymi porcjami.
Sprawdź, czy nie musisz uważać na rzodkiew!
Uwaga. Według naturalistów czarna rzodkiew nie może być jadana przez chorych cierpiących na nadkwaśność i wrzód dwunastnicy oraz przy ciężkich schorzeniach serca, w ostrych stanach zapalnych przewodu pokarmowego i wątroby.