XVIII Gliwicki Kiermasz Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej – Natura, zdrowie, kultura

31 sierpnia 2013 r odbędzie się kolejna –  18 edycja Gliwickiego Kiermaszu Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej – Natura, zdrowie, kultura, który już na dobre wpisał się do kalendarza imprez promujących rolnictwo ekologiczne i jego produkty.

Co roku na kiermasz (ul. Kaszubska 28, sobota 31 sierpnia 2013 r. godz. 9.00-18.00) przyjeżdżają rolnicy i przetwórcy ekologiczni z całej Polski. Przywożone przez nich produkty cieszą się dużym zainteresowaniem konsumentów, którzy mają okazję nie tylko zrobić większe zakupy, ale także poznać i porozmawiać z ich wytwórcami. Kiermasz jest też świetną okazją do nawiązania kontaktów handlowych, gdyż odwiedzają go właściciele sklepów, piekarni, czy restauracji z całego Śląska. Potencjał śląskich konsumentów jest bardzo duży, co dostrzegają coraz wyraźniej rolnicy i przetwórcy, z roku na rok rośnie liczba wystawców. Dla odwiedzających kiermasz przygotowano szereg atrakcji – wykłady, warsztaty, konkursy, degustacje. W tym roku kiermasz połączony jest z festiwalem filmowym o tematyce związanej z żywnością, który odbędzie się w gliwickim kinie AMOK.

Celem kiermaszu jest promocja zrównoważonego sposobu wytwarzania i konsumpcji żywności oraz nawiązanie bezpośrednich kontaktów pomiędzy producentami żywności ekologicznej i konsumentami.

 

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Impreza ma charakter non-profit, a organizator Polski Klub Ekologiczny Koło Miejskie w Gliwicach, co roku pozyskuje środki finansowe, aby ta przyjazna rolnikom i konsumentom impreza mogła się odbywać.

Więcej informacji oraz relacje z imprez z poprzednich lat znajdują się na stronie www.pkegliwice.pl

Rolników i przetwórców zainteresowanych udziałem w kiermaszu prosimy o kontakt z biurem organizatora:

Organizator:
Polski Klub Ekologiczny Koło Miejskie w Gliwicach
Aleksandra Józewicz – koordynatorka kiermaszu
tel. 32/231 85 91
www.pkegliwice.pl
biuro@pkegliwice.pl

XVIII GLIWICKI KIERMASZ ŻYWNOŚCI EKOLOGICZNEJ I TRADYCYJNEJ
„Natura, zdrowie, kultura”
Gliwice, Ośrodek Sportu Politechniki Śląskiej

PROGRAM

9.00-18.00 sprzedaż produktów ekologicznych i tradycyjnych
stoiska informacyjne dotyczące produktów ekologicznych, ziół i miodu
stoiska degustacyjne
stoisko warsztatowe dla dzieci
11.00 – 12.30 Dieta dla pierwszoklasisty – jak wspomagać rozwój fizyczny i intelektualny odpowiednim odżywianiem.
12.45 -13.15 ABC świadomego konsumenta – jak rozpoznać produkt ekologiczny.
13.30 – 15.00 Dieta dla zdrowia – równowaga kwasowo-zasadowa w organizmie.
15.00 -15.45 Konkurs wiedzy o rolnictwie ekologicznym dla konsumentów połączony  z wręczeniem nagród.
16.00 -17.00 Dieta dla Bałtyku – czym jest i co nam daje?

Brak postów do wyświetlenia