Ekologiczne sery cieszą się coraz większą popularnością. Konsumenci poszukują alternatywy dla konwencjonalnych produktów, których cena co prawda jest często atrakcyjna, ale dużo gorzej jest z jakością. Niektórzy decydują się na samodzielny wyrób sera. Nowy, wydany przez Wydawnictwo Gaj, poradnik Wytwarzamy ekologiczny ser w domu został przygotowany po to by przekonać czytelników, że samodzielny wyrób smacznych, domowych serów nie jest wcale trudny.
Książkę Wytwarzamy ekologiczny ser w domu nabyć mozna w sklepie internetowym Wydawnictwa Gaj
Znaleźć w niej można odwołania nie tylko do polskiej tradycji, ale także doświadczeń zagranicznych. Na 120 stronach przekazano autentyczne doświadczenia i wskazówki rolników ekologicznych z całego kraju. Zgromadzone receptury i przepisy, można wykorzystać w każdym domu, zarówno w mieście jak i na wsi.
Książka zawiera:
– przepisy na sery wytwarzane w gospodarstwach ekologicznych i małych
– serowarniach całej Polski
– domowy wyrób serów krok po kroku (dokładnie opisane zdjęcia)
– opisy walorów zdrowotnych i dietetycznych różnych rodzajów serów
– receptury najsławniejszych polskich kucharek z XIX i XX wieku
– receptury na tradycyjne sery z różnych regionów Polski i Europy
– jakie mleko najlepiej używać do wytwarzania sera
– co trzeba mieć, aby wytwarzać najbardziej wartościowy ser
– jak otrzymać własne podpuszczki (także wegetariańskie)
– praktyczne porady, wskazówki i ciekawostki
Biokurier jest patronem medialnym zarówno tego wydawnictwa jak i całej serii Biblioteczka Rękodzieła Ekologicznego „EKO SMAK” Wydawnictwa Gaj. W ramach serii dostępna jest jeszcze książka Pieczemy ekologiczny chleb
Wytwarzamy ekologiczny ser w domu nabyć mozna w sklepie internetowym Wydawnictwa Gaj