Teraz czytasz...
Wykorzystaj sezon na ekologiczny kabaczek i cukinię!

Wykorzystaj sezon na ekologiczny kabaczek i cukinię!

Wykorzystując te bardzo podobne do siebie odmiany dyni, można przyrządzić wiele ciekawych potraw. Dziś prezentujemy 2 propozycje na potrawy, w których wykorzystać można zarówno kabaczek BIO jak i cukinię BIO.

Zarówno kabaczek jak i cukinia to dwie odmiany dyni. Nazwy te bardzo często stosowane są zamiennie, niemniej jednak określają dwie różne (choć różniące się nieznacznie) odmiany warzyw.

Co więcej, zamęt zwiększa fakt, że fonetyczna nazwa kabaczka w języku włoskim (tam wyhodowano pierwsze tego typu warzywa) brzmi niemal jak cukinia. Kabaczki zazwyczaj są żółte i nieco większe od cukinii (patrz zdjęcie), która zazwyczaj ma barwę ciemnozieloną i białe cętki.

Cukinia

Największą kulinarną zaletą kabaczków i cukinii  jest smak, ale nie można zapomnieć także o stosunkowo niskiej kaloryczności (100 g kabaczka  to ok. 15-16 kcal.). Podawać można je na surowo lub w postaci smażonej, pieczonej, duszonej lub gotowanej.

Co przyrządzić z kabaczka lub cukinii? Polecamy 2 nowe przepisy nadesłane nam przez Agnieszkę Szeffler Grudkowską.


Zupa cukiniowa z kaszą jaglaną

Kotleciki cukiniowe

 

Na zdjęciu u góry: Kabaczek w ogrodzie ekologicznym (fot. K. Przybylak)

Sprawdźcie też propozycje, które już wcześniej pojawiały się na łamach Biokuriera.

Potrawy wykorzystujące: cukinia bio


Chcesz być na bieżąco z BIO? Zapisz się na nasz newsletter (u dołu po lewej stronie)
lub sprawdź nasze profile na portalach społecznościowych Facebook i Twitter!     
Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!

 

Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.