Międzynarodowe Targi Żywności i Napojów WorldFood Warsaw to doskonała okazja dla producentów żywności ekologicznej i tradycyjnej, aby dotrzeć do przedstawicieli handlu i dystrybucji.
Eksperci zakładają, że w 2015 roku wartość rynku żywności ekologicznej może wynieść aż 700 mln złotych. Polscy konsumenci stają się coraz bardziej świadomi tego, czym jest żywność ekologiczna i jak powinny być oznakowane produkty eko, ale polski sektor rolnictwa i przetwórstwa ekologicznego ma jeszcze wiele do nadrobienia, choćby w porównaniu do rynku niemieckiego. Organizatorzy WorldFood Warsaw dostrzegają wyzwania i potencjał, jaki niesie ze sobą ta branża. Dlatego do udziału w targach zapraszani są również przedstawiciele sektora ekologicznego.
Ponadto na warszawskiej wystawie organizowanych jest wiele prelekcji, między innymi na temat znakowania żywności, w tym unijnymi certyfikatami rolnictwa ekologicznego czy produktów tradycyjnych (ChOG, ChNP, GTS).
Wystawcy oferujący żywność ekologiczną prezentowali się na pierwszej edycji targów. Organizatorzy liczą, że tym razem będzie ich więcej. II edycja Międzynarodowych Targów Żywności i Napojów WorldFood Warsaw już w dniach 14-16 kwietnia 2015 roku.
Przeczytaj relację z I edycji Targów: Pierwsza edycja Targów World Food – relacja i zdjęcia od Biokuriera
źródło: Komunikat Prasowy Targów World Food