Włochy. Eko rynek znów rośnie

Po kilku mniej pozytywnych latach, dane dotyczące rynku żywności ekologicznej we Włoszech znów są pozytywne.

Po kilku latach stagnacji w dziedzinie powierzchni gruntów rolnych uprawianych metodami ekologicznymi wynoszącej 1,1 mln ha, w roku 2012 osiągnięto we Włoszech ponowny wzrost o 6,4 % do 1.167.362 ha. Liczba wszystkich przedstawicieli branży ekologicznej na rynku wynosiła prawie 50.000 rolników i przedsiębiorstw, co oznacza wzrost o 3 % w porównaniu z rokiem ubiegłym.

W pierwszych czterech miesiącach roku 2013 obroty w zakresie przetworzonych ekologicznych artykułów spożywczych w sieci supermarketów zgodnie z wynikami badań rynku przeprowadzonych przez  Ismea/GFK-Eurisko-Panel wzrosły o 8,8 %.

We Włoszech nadal istnieje znaczna różnica  między północną i południową częścią kraju: trzy z czterech ekologicznych artykułów spożywczych (73 %) zakupiono na  północy Włoch. Według danych Centrali Stowarzyszeń Rolnictwa Ekologicznego, patrona BIOFACH Międzynarodowej Federacji Rolnictwa Ekologicznego (International Federation of Organic Agriculture Movements (IFOAM)), Bonn (Niemcy), i Instytutu Badawczego Rolnictwa Ekologicznego (FiBL), Frick (Szwajcaria), obroty na włoskim rynku  połączone z eksportem ekologicznych artykułów spożywczych wynoszą 3 mld  euro.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

źródło: Targi BioFach

Brak postów do wyświetlenia