Reportaże z gospodarstw ekologicznych specjalizujących się w uprawie dyni, fasoli czerwonej, wyrobie serów oraz chowie kóz, relacja z wizyty w hurtowni żywności ekologicznej Bioplanet – to tylko niektóre z tematów poruszanych w najnowszym numerze Eko Arki.
W tym numerze Eko Arki zamieszczamy także relację i fotoreportaż z Targów BioFach, aktualności z eko rynku, informacje o badaniach naukowych, ogrodnictwie ekologicznym, kosmetyce naturalnej oraz sprzęcie, którzy wykorzystać można w ekologicznych gospodarstwach.
Eko Arka jest czasopismem dostępnym w prenumeracie. W roku 2013 ukażą się 2 numuery (1/2 oraz ¾ jesienią) Szczegółowe informacje na temat prenumeraty:
Zapraszamy do wirtualnego przejrzenia Eko Arki.
Spis tematów numeru:
GOSPODARSTWA
Specjalność: dynie i fasola
Gospodarstwo eko przy Parku Narodowym. Plusy i minusy…
Ekologia daje korzyści
PRZETWÓRSTWO
Chcemy współpracować z polskimi eko rolnikami
EKO RYNEK
Targi i konferencje dla branży żywności BIO w 2013 roku
Police. Żywność ekologiczna w szkolnych stołówkach
Badania TNS Polska. 30% Polaków deklaruje, że kupuje żywność ekologiczną?!
XVIII Gliwicki Kiermasz Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej – Natura, zdrowie, kultura
Kampania promująca żywność eko zakończona
BADANIA NAUKOWE
Więcej witaminy C w eko pomidorach
Radom. Wyniki badań polskich naukowców z zakresu rolnictwa ekologicznego w 2012 zaprezentowane
Badania naukowe. Pestycydy mogą zwiększać ryzyko alergii pokarmowych
Naukowcy FiBL: Ekorolnictwo może spowalniać niekorzystne zmiany klimatyczne
Wielka Brytania. Nowe badania nad herbicydami z glifosatem
OGRÓD EKOLOGICZNY
Jak założyć i pielęgnować tradycyjny sad w gospodarstwie ekologicznym (1)
KOSMETYKA NATURALNA
Słodkie kosmetyki z ekopasieki (2)
SPRZĘT
Minitraktor w gospodarstwie ekologicznym
PIELGRZYMKA
Miłosierdzie Boże – przewodnim hasłem IX Pielgrzymki
EKO SMAK
przepisy
TARGI
BioFach – relacja
LISTY DO REDAKCJI
OGŁOSZENIA / LISTY MARYSI